Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ryssland berett på Assads fall

Annons

Ryska luftburna styrkor står beredda för att sätta in om ryska medborgare behöver evakueras från Syrien. Det tolkas som att Assad-regimen inte tros överleva mycket längre.

Uttalandet från den ryska militären ska ses i samband med uppgifterna om att ryska örlogsfartyg lämnade "en Östersjöhamn" i går.

Enligt Interfax källa skedde förberedelserna "i all hast och under stort hemlighetsmakeri" vilket anses understryka att Ryssland nu tror att den sittande syriska regimen inte kommer att klara situationen mycket längre. Flottstyrkan består av två större amfibiefartyg, ett tankfartyg samt flera mindre eskortfartyg. Amfibiefartygen liknar hangarfartyg och kan exempelvis ha helikoptrar med trupptransportkapacitet ombord. Fartygen är också nästan alltid byggda som bilfärjor för att möjliggöra landsättning av markfordon.

Rysslands vice utrikesminister Michail Bogdanov förklarade i förra veckan att al-Assadregimens motståndare kan komma att vinna inbördeskriget och att Ryssland därför undersöker hur ryska medborgare ska kunna evakueras.

Uppemot 100 skadade tas varje dag emot på Damaskus största sjukhus, uppger Världshälsoorganisationen (WHO). De flesta fall handlar om brännskador, skottskador och skador efter explosioner. Sjukhuset har rapporterat brist på både mediciner och bedövningsmedel.

Rebeller strider i dag för att driva ut en regimlojal palestinsk milis i flyktinglägret Yarmuk i södra Damaskus, enligt oppositionella Syriska människorättsobservatoriet. De nya striderna kommer två dagar efter de första flygbombningarna mot lägret.

Invånarna i Yarmuk, som med tiden växt till en egen förort där över 150 000 palestinier och även syrier i dag bor, lever i en kaotisk och mycket orolig situation, enligt Unrwa, det FN-organ som arbetar med palestinska flyktingar.

Hela tiden har vi uppmanat båda sidor att respektera att palestinierna inte är del av den här konflikten, säger talesmannen Sami Mshasha i telefon från Jerusalem till TT. Dessa uppmaningar efterlevs inte, många människor har dödats och många har skadats.

Unrwa beskriver en humanitär kris som konstant trappas upp, inte minst under den senaste tidens användning av stridsflyg och tunga vapen. Tusentals människor har flytt från sina hem och Unrwas försök att hålla flyktingarna utanför konflikten blir allt mindre framgångsrika, säger Mshasha.

Efter hårda strider kontrollerar regimlojala styrkor bara en liten del av Yarmuk-lägret, enligt uppgift till TT från lokala aktivister.

Artilleribeskjutningarna fortsätter därifrån och soldaterna är fortfarande där, säger en aktivist som kallar sig Alexia i telefon från Damaskus.

Den humanitära situationen i lägret beskrivs som "fruktansvärd". För familjer som tvingas fly väntar miserabla förhållanden i en huvudstad som redan är fylld till bredden av människor, drivna från sina hem under konflikten.

De har ingenstans att ta vägen och hela huvudstaden är fullpackad med flyktingar från hela landet, säger aktivisten.

Palestinska miliser inne i Yarmuk, med Folkfronten för Palestinas befrielse - Generalkommandot (PFLP-GC) och dess ledare Ahmed Jibril i täten, har hittills främst stött regimen. Under de senaste dagarna har dock interna sprickor djupnat och många har vänt sig mot Jibril, säger Alexia.

Minst 59 människor har dödats i dagens våldsamheter i Syrien, enligt uppgift från oppositionella gräsrotsaktivister i landet. Minst 18 personer ska ha dödats i Damaskus med omnejd. Dödstalen från Damaskus inkluderar fem personer som ska ha dödats under avrättningsliknande omständigheter i palestinska flyktingläger, enligt ett uttalande från Lokala samordningskommittéerna (LCC).

I dag meddelade också Ryssland att två ryssar, tillsammans med en italienare, försvunnit i Syrien, troligtvis kidnappade.

Journalister från den amerikanska tv-stationen NBC som i torsdags kidnappades i Syrien är åter fria, meddelar NBC. Utrikeskorrespondenten Richard Engel och delar av hans produktionsteam släpptes i går, efter en eldstrid.

Engel säger i en intervju med sin arbetsgivare att hans kidnappare var regimtrogna milismän som hotade att avrätta honom själv och hans medarbetare.

Det var en grupp känd som shabiha. Det är en regimmilis. De är lojala presidenten.

Mer läsning

Annons