Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ryssar småler åt svensk "ubåtspanik"

Den svenska uppståndelsen kring Försvarsmaktens ubåtsjakt i Stockholms skärgård har skapat rubriker i ryska medier, men inte sällan är rapporteringen lätt sarkastisk.

Annons

Nyheten att svenskarna hittat främmande objekt vid kusten väckte uppmärksamhet hos den ryska allmänheten och därmed i våra medier. Men sedan har ju inga bevis alls levererats från svenska myndigheter och det är minst sagt märkligt. Så luften har pyst ur hela saken, säger Ivan Komarov.

Han är reporter på tidningen Gazeta.ru som bevakat historien sedan svensk militär i fredags meddelade att en "underrättelseoperation" pågår efter tips om "främmande undervattensverksamhet".

Militärkällor nedlåtande

I måndags gick en oidentifierad rysk militär ut i flera medier med torr ironi: "I syfte att sänka spänningarna i Östersjövattnen och på de svenska skattebetalarnas finanser kan det rekommenderas att vända sig till nederländska marinbefälhavare." Uppgifterna handlar om att en holländsk ubåt ska ha övat nöduppstigning med Nato i fredags.

De statliga tv-nyheterna Vesti skriver också att "hela kungarikets flotta" är engagerad i jakten och deras ekonomiredaktion har publicerat en längre text där det slås fast att "den tydligt konstgjorda paniken bottnar i behovet att utöka försvarsbudgeten". TT kan dock inte se att ryska medier lyft fram DN:s och TV4:s uppgifter om att Säpo och Must i söndags jagade en misstänkt agent som visade sig vara en vanlig fiskare.

Läsare skeptiska

Nyhetsbyråerna Ria, Itar-tass och Interfax följer händelseförloppet ganska detaljerat även om de ibland förlitar sig på engelskspråkiga stockholmstidningen The Local. En läsarkommentar på Vestis nätsida skriver att det är "dumt att skrämma" svenskarna och finländarna så att de går med i Nato och Ryssland får ett par fiender till.

TT:Vad säger ni om uppgifterna att de ryska fartygen Professor Logatjov och NS Concord uppträtt märkligt i Östersjön?

Det vet jag ingenting om, säger Ivan Komarov.
Annons