Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ryskt regionalval test på demokrati

President Dmitrij Medvedev har lovat ryssarna demokrati. Ett test på hur långt man hunnit är dagens val - där de små partierna klagat på svårigheter att få sina kandidater godkända.

Speciellt problemtyngt är valet för oppositionspartierna i Moskva.

När det gäller valet i Moskva anses det klart att 73-årige veteranen Jurij Luzjkov kommer att sitta kvar som borgmästare och att hans parti Enade Ryssland kommer att ta så gott som hela potten i fullmäktige.

Vallokalerna hölls öppna för 30 miljoner väljare i 76 av Rysslands 83 regioner.

Totalt är öppettiden exceptionellt lång i Ryssland eftersom landet sträcker sig över så många tidszoner. I Kamtjatka i öster inleddes valet klockan 21 i går kväll svensk tid. Stängningen av sista vallokalen var satt till klockan 19 i kväll i Kaliningrad vid Östersjön.

Helt dominerande parti väntas Enade Ryssland bli.

Medvedev har lovat att bryta det nära monopol som regeringspartiet har på det politiska systemet. Men oppositionen anser att situationen har förvärrats, inte förbättrats, sedan Medvedev efterträdde Vladimir Putin som president i maj 2008.

Den politiska konkurrensen är praktiskt taget noll, säger Lilja Sjibanova, chef för valobservatörsbyrån Golos.