Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ryskt initiativ om syriska kemvapen

Annons

Mitt under intensivt lobbande för ett angrepp mot Syrien sade USA att regimen i stället kan överlämna alla sina kemvapen.

Tanken välkomnas av såväl Ryssland som Syrien, men USA:s UD kallar förslaget "retoriskt".

Syrien kan möjligtvis förhindra en militär attack genom att lämna över sina kemiska vapen. Det sade USA:s utrikesminister John Kerry på måndagen vid en presskonferens tillsammans med den brittiske kollegan William Hague. På frågan om det finns något Syriens president Bashar al-Assad kan göra för att undvika en attack, svarade Kerry:

Visst, han kan helt och hållet överlämna sina kemiska vapen till det internationella samfundet inom en vecka.

USA:s utrikesdepartement beskrev senare uttalandet som "retoriskt" snarare än ett konkret erbjudande, rapporterade nyhetssajten Politico.

Naturligtvis vill vi inte att detta blir ytterligare en taktik för att vinna tid, säger taleskvinnan Marie Harf enligt AFP.

Men Ryssland, Syriens starkaste allierade, välkomnade tanken. Utrikesminister Sergej Lavrov sade sig ha uppmanat sin syriske motpart att gå med på ett sådant avtal.

Vi vet inte om Syrien går med på detta, men om att placera de kemiska vapnen under internationell kontroll bidrar till att undvika ett militärt angrepp, då börjar vi omedelbart arbeta med det, sade han.

John Kerry ska ha talat i telefon med ryske kollegan Sergej Lavrov om Syriens kemvapen efter att Lavrov föreslagit initiativet.

Syriens utrikesminister Walid al-Muallem välkomnade det ryska initiativet, men sade inte uttryckligen att Syrien går med på något sådant.

Ett initiativ där Syrien lämnar över sina kemiska vapen vore "enormt välkommet", säger Storbritanniens premiärminister David Cameron.

Självklart vore det ett stort steg framåt och bör uppmuntras, säger han enligt AFP till brittiska parlamentsledamöter.

Samtidigt måste omvärlden försäkra sig om att ett sådant förslag inte är en "distraktionstaktik" för att dra uppmärksamhet från den rådande situationen, framhåller Cameron.

Även Frankrike anser att ett förslag där Syrien överlämnar sina kemiska vapen vore acceptabelt, om vissa villkor uppfylls. Bland annat krävs en resolution i FN:s säkerhetsråd om saken. Den resolutionen skulle bland annat innebära konsekvenser för Syrien om president al-Assad inte fullföljer avtalet, anser franske utrikesministern Laurent Fabius.

Den ryske utrikesministerns förslag. . . är värt att studera noggrant, säger han enligt Reuters.

FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon öppnade för att be säkerhetsrådet kräva att Syrien flyttar sina kemiska vapen så att de kan förstöras och att Syrien accepterar den internationella konventionen mot kemiska vapen.

I en intervju med tv-kanalen CBS varnade samtidigt al-Assad USA och dess allierade för alla typer av vedergällningar om de attackerar Syrien.

Vänta er allt. Inte nödvändigtvis från regeringen, sade al-Assad, enligt CBS News hemsida.

Den amerikanska senaten kommer att hålla en första omröstning om ett militärt ingripande mot Syrien på onsdag, säger demokraternas gruppledare i kammaren Harry Reid enligt Reuters.

Omröstningen handlar formellt om huruvida senaten ska diskutera en resolution som tillåter ett angrepp.

Mer läsning

Annons