Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ryskt bud i robotsköldkonflikten

Annons

Om USA skrotar sina planer på robotsköld är Ryssland berett att överge planerna på total förnyelse av sin kärnvapenrobotarsenal. Det säger chefen för Ryssland strategiska robotstyrkor, general Nikolaj Solovtsov.

Generalen har det senaste året fungerat som språkrör för de bittra ryska reaktionerna på det omstridda amerikanska försvarssystemet som omfattar robotramper i Polen och en radaranläggning i Tjeckien. I september förklarade Solovtsov att den planerade amerikanska skölden kan bli ett "utvalt mål" för ryska kärnvapenrobotar. Det är också han som flera gånger, senast i onsdags, betonat att Ryssland är berett till kapprustning på kärnvapensidan och förnya hela sin urmodiga kärnvapenarsenal från sovjettiden.

Hans uttalande på fredagen är en i raden av ryska kommentarer som sätts i samband med att USA snart får en ny president.

USA nuvarande ledning har försäkrat på att robotsköldsystemet inte riktar sig mot Ryssland utan mot "skurkstater".

Rysslands president Dmitrij Medvedev och premiärminister Vladimir Putin har i sina tidigare uttalanden mest hotat med motåtgärder. Medvedev meddelande för en tid sedan att Ryssland kommer att placera Iskanderrobotar i Kaliningradenklaven som gränsar mot Östersjön och Natoländerna Polen och Litauen.

Än så länge har Rysslands kontaktsökande via hot och löften inte fått den tillträdande Obama-administrationen att reagera. Tvärtom har Barack Obama hållit låg profil om huruvida han tänker sig att fortsätta robotsköldprojektet.

Mer läsning

Annons