Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ryska bombflyg övade mot Sverige

Annons

Ryska bombflyg gjorde offensiva övningar vid Ölands södra udde i förra veckan. Fem plan, varav två bombplan, gjorde anfallsövningar mot Sverige, Polen och Baltikum i två timmar.

Övningarna gjordes på förmiddagen den 28 oktober rapporterar SVT.

De var fem till sju minuters flygtid från Sverige, säger Anders Persson, tillförordnad flygtaktisk chef vid Försvarsmakten, till TT.

Övningarna varade i ungefär två timmar enligt Persson, som tror att syftet var att öva det strategiska bombflyget och att markera närvaro i södra Östersjön.

I ett kortare perspektiv uppträder Ryssland närmare svenskt territorium och mer offensivt än tidigare. Men det är inte alls som på 70- och 80-talet när Ryssland gjorde 250 flygningar per år varav ett 40-tal kränkningar, säger Anders Persson.

Vid övningen skickade försvaret upp två svenska Gripen-plan för att markera närvaro. Det gjordes inte när Ryssland gjorde en liknande övning i närheten av Gotska Sandön i våras.

Beredskapen som fanns nu var annorlunda än då. Den har naturligtvis påverkats av tidigare övningar, säger Persson.

Han menar att Sverige, till skillnad från Ryssland, aldrig övar mot något land utan att det landet är med i övningen. Men försvarsminister Karin Enström (M) ser inget direkt hot från Ryssland.

Man ska komma ihåg att man har rätt att öva på internationellt luftrum. Det har inte skett någon kränkning, säger hon till TT.

Enligt Enström är Sverige det land som genomför flest flygövningar över Östersjön.

Vi ser en ökad verksamhet i Östersjöregionen sedan en tid tillbaka, även Ryssland har utökat sin verksamhet. När jag träffade min ryske kollega i somras beskrev han att de skulle genomföra flera övningar.

Under övningen befann sig de svenska Gripen-planen hela tiden på minst ett par kilometers avstånd från de ryska bombplanen.

Mer läsning

Annons