Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rysk upprustning i Östersjön

Annons

Ryssland kommer att stärka sin Östersjöflotta som svar på utplacerandet av amerikanska Patriot-robotar i norra Polen, uppgav en källa inom den ryska flottan för ryska nyhetsbyrån Ria på torsdagen.

Östersjöflottans yt-, undervattens- och luftstyrkor kommer att stärkas. Avsevärda förändringar vad gäller synen på Östersjöflottans militära potential och uppgift kan komma att göras med anledning av planerna på att placera ut robotarna på polskt territorium inom de närmaste 5-7 åren, sade källan.

Det ryska försvarsdepartementet förnekade dock att det skulle finnas något samband mellan upprustningen och de amerikanska robotarna.

"Alla åtgärder för att beväpna och modernisera de ryska flottorna, inklusive Östersjöflottan, görs i enlighet med den pågående reformen av de väpnade styrkorna", meddelades i ett uttalande till nyhetsbyrån Interfax.

Låt oss ta det lugnt, löd Polens reaktion, från en högst uppsatt källa inom utrikesdepartementet. Ett sådant stärkande, även om det skulle inträffa, är inget direkt hot mot Polen. Ryssarna har haft kännedom om Patriot-robotarna i åtminstone två år, så det finns ingen anledning att reagera på inofficiella kommentarer, sade källan till Reuters.