Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rysk styrka bordade aktivistfartyg

Annons

En rysk styrka slog till mot Greenpeaces isbrytare Arctic Sunrise på onsdagen. Under vapenhot greps de 25 miljöaktivisterna ombord, uppger organisationen.

Med rep firades äntringsstyrkan ner från en helikopter och tog sedan kontroll över fartyget, uppgav Greenpeace på torsdagen.

De två aktivister som greps av rysk kustbevakning i onsdags hålls också fortfarande kvar av ryska myndigheter, enligt miljögruppen.

Vår protest mot oljeborrningen fortgår men vår första prioritet är att få våra aktivister frigivna, säger organisationens Anna Havula till TT.

Arctic Sunrise ligger i närheten av en oljerigg i Petjorahavet. Syftet med Greenpeace-aktionen - som har pågått sedan i onsdags morse - är att protestera mot oljeproduktion i Arktis.

Besättningen består av 25 personer. Med i besättningen är svensken Dima Litvinov från Stockholm.

Miljöorganisationens fartyg Arctic Sunrise går under nederländsk flagg och Ryssland har kallat till sig Nederländernas ambassadör för att visa sitt missnöje med protestaktionen, enligt Voice of Russia.

Fartyget befann sig enligt Greenpeace på internationellt vatten när den ryska styrkan tog sig ombord.

I slutet av augusti genomfördes en liknande aktion. Greenpeace beslutade då att lämna Arktis sedan ryska kustbevakningen ingripit.

Mer läsning

Annons