Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rysk rättegång mot död advokat

Annons

En rysk bedrägerirättegång har inletts mot den döde advokaten Sergej Magnitskij - trots försvarets protester mot att rättsligt pröva en död man.

Advokaterna som företräder Magnitskijs familj vägrar att delta i processen som enligt dem strider mot konstitutionen. Domaren tvingades därmed på torsdagen att skjuta upp domstolsförhandlingarna till den 28 januari.

Magnitskij var 37 år när han dog i fängelse 2009 - enligt ryska regeringens människorättsråd ensam, handfängslad och under kraftiga smärtor. Fallet har sedan utlöst en diplomatisk konflikt på hög nivå mellan Ryssland och USA.

Efter att det ryska överhuset i onsdags klubbade igenom ett lagförslag som stoppar ryska adoptioner till USA, meddelar president Vladimir Putin att han inte ser någon anledning att inte underteckna den, rapporterar Reuters.

Putin ska fortfarande titta på den slutliga förslaget och har två veckor på sig att fatta ett beslut.

Presidentens kommentarer är de starkaste indikationerna hittills på att han kommer att underteckna förslaget, den senaste upptrappningen i det diplomatiska bråket mellan USA och Ryssland.

Adoptionsförbudet skrevs efter att USA belagt ryska tjänstemän, som misstänkts ha haft del i Magnitskijs död, med sanktioner.

Mer läsning

Annons