Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rysk ombudsman: Öppna arkiven

Annons

Kremls ombudsman för mänskliga rättigheter, Vladimir Lukin, anser att alla arkiv som berör Raoul Wallenberg bör öppnas. De anhöriga får inte känna att något döljs, anser han.

Lukin uttalade sig med anledning av att anhöriga till Wallenberg rest till Bryssel i hopp om att träffa Rysslands president Vladimir Putin i samband med ett toppmöte mellan Ryssland och EU.

Familjen ber om tillgång till dokument som antas finnas i ryska arkiv, och som kan kasta ljus över den svenske diplomatens öde, skriver AFP. Lukin säger till Interfax att det gäller att se till att "Wallenbergs anhöriga inte hyser minsta misstanke om att vi gömmer något för dem".

Men det är osannolikt att något möte blir av mellan Putin och Wallenbergs anhöriga, konstaterar Putins presstalesman Dmitrij Peskov.

Vi har fått höra om det här via journalister inför toppmötet. Tidsplanen för presidentens besök i Bryssel gjordes dock för länge sedan och är så pressad att det olyckligtvis är fysiskt omöjligt att hitta tid till fler möten, säger Peskov till Interfax.

Säkerhetstjänsten FSB:s arkiv har tidigare försäkrat att det inte finns mer material som kan skingra frågetecknen kring Wallenberg.

Wallenberg försvann sedan han greps av ryssar i Ungern 1945. Förre Stockholmsambassadören Boris Pankin har tidigare sagt att han är övertygad om att Wallenberg mördades.

Mer läsning

Annons