Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rysk kyla kan drabba Nederländerna

Annons

Parallellt med de rättsliga förhandlingarna om miljöaktivisterna i Murmansk har relationen mellan Ryssland och Nederländerna blivit allt frostigare.

På onsdagen klagade en rysk livsmedelsmyndighet på kvalitén på nederländska mejeriprodukter och antydde att sanktioner kan vänta.

Ryssland har tidigare använt handel som diplomatiskt vapen mot omvärlden.

Spänningarna bottnar i att fartyget som Greenpeaceaktivisterna färdades med - Arctic Sunrise - är holländskflaggat. När aktivisterna först greps försökte Nederländerna därför på rättslig väg att få aktivisterna fria.

Ryssland gick dock vidare och omhäktade samtliga aktivister samt två fotografer i två månader.

Förra helgen grep nederländsk polis en rysk diplomat som fick tillbringa flera timmar av lördagen på polisstation. Ryske presidenten Vladimir Putin protesterade och kallade gripandet ett brott mot Wienkonventionen, som reglerar diplomaters immunitet. På onsdag eftermiddag bad så Nederländernas utrikesminister Frans Timmerman om ursäkt för gripandet.

Nederländsk polis har inte kommenterat saken, men inhemska medier har rapporterat att diplomaten greps, mycket berusad, efter det hans grannar hört av sig till polisen om att han behandlade sina barn illa.

Mer läsning

Annons