Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rysk journalist död efter misshandel

En rysk journalist avled på onsdagen efter att ha misshandlats i fängsligt förvar. Fallet är ytterligare ett i raden av polisövergrepp i Ryssland.

Journalistkollegor i den sibiriska staden Tomsk sade att den 47-årige Konstantin Popov hade utsatts för tortyr och krävde att regionens högsta polischefer ska avgå.

Den federala undersökningskommissionen sade att offret hade förts till sjukhus den 4 januari med svåra skador på inre organ efter att ha misshandlats i en av polisens fylleceller.

Popov dog utan att ha vaknat upp ur sitt medvetslösa tillstånd.

Ordföranden för journalistfacket i Tomsk Alexej Sevastjanov sade att Popov hade misshandlats med ett föremål som han inte kunde identifiera.

Den 26-årige polismannen Alexej Mitajev är misstänkt för den grova misshandeln. Mitajev har skilts från tjänst efter att medgett övergrepp. Han skyllde sitt handlande på stress och sin personliga situation.

Popov var en av grundarna och utvecklingsdirektör på den regionala tidskrifts- och tidningsutgivaren Tema, vars chefredaktör Konstantin Karpatjov sade att det var osannolikt att Popov skulle ha dött på grund av sitt arbete.

Det här kan hända vem som helst. Det visar att polisens terror riktar sig mot alla, sade han.

Ryssland president Dmitrij Medvedev sade förra månaden att de upprepade tjänstefel som begås inom poliskåren väcker folklig vrede och undergräver statens auktoritet.