Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rysk amnestilag antagen

Annons

Det ryska parlamentet, duman, antog i en tredje läsning en amnesti som bland annat kan omfatta två fängslade Pussy Riot-medlemmar och 30 Greenpeace-aktivister.

Amnestilagen röstades igenom enhälligt med 446 ja-röster.

Dumans godkännande av amnestin har publicerats på internet och därmed trätt i kraft, rapporterar medier i Ryssland.

De berörda får nu lämna in ansökningar, som ska behandlas av det ryska rättsväsendet.

Bland de Greenpeaceaktivister som nu möjligen släpps före rättegång finns svensken Dima Litvinov. Det är inte klart att amnestin innebär att de 30 i så fall kan återvända till sina hemländer före jul.

Amnestin är föranledd av att den ryska författningen fyller 20 år.

Lagen sägs omfatta omkring 25 000 människor, främst sådana som begått brott som minderåriga men också kvinnor som har ansvar för minderåriga barn, havande kvinnor, pensionärer samt personer med en viss grad av handikapp. Personer som deltagit i strid för fosterlandet eller exempelvis hörde till dem som städade upp efter Tjernobylkatastrofen hör också dit.

De ryska parlamentsledamöterna har däremot gjort klart att "folk som uppviglar till massiva oroligheter" inte ska omfattas av amnestin, uppgav Kremlkontrollerade radiostationen Voice of Russia och nyhetsbyrån Tass. Det innebär att vissa av de människor som fängslades efter de Putinkritiska demonstrationerna för ett år sedan kommer att släppas medan andra får avtjäna sina straff.

Trots att stora ryska medier inte nämner specifikt vilka som omfattas välkomnas amnestin av Greenpeace Sverige.

"Vi är lättade och glada", säger Annika Jacobson, chef för Greenpeace Sverige, i ett pressmeddelande.

Hon tillägger dock att det saknas "amnesti för det utsatta Arktis som hotas av oljebolagen och de stigande, globala temperaturerna de orsakar".

De 30 aktivisterna greps vid en protest mot rysk oljeexploatering i september. De har frigivits mot borgen, men hotats med långa fängelsestraff.

Pussy riot-medlemmarna Maria Aljochina och Nadezjda Tolokonnikova ska formellt friges i mars nästa år då de avtjänat ett tvåårigt straff för en Putinkritisk aktion i Frälsarkatedralen i Moskva 2012.

Mer läsning

Annons