Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rymdbolag vill etablera sig i Härnösand

Aerospace program, ett bolag inom rymdindustrin, vill etablera sig i Härnösand. Det är Nutek som rekommenderat Härnösand tillsammans med ett antal andra kommuner som en intressant plats för det nya bolaget att flytta till.

Företaget som vid starten får cirka tio anställa ska främst arbeta med utbildning och aktiviteter för ungdomar inom olika nivåer och åldersgrupper. Verksamheten vänder sig inte bara till svenska ungdomar utan till ungdomar från hela norra Europa.

På tre års sikt räknar man med cirka 100 anställda i företaget.

- Jag är gammal flyggofficer som under många år varit verksam i USA. Nu brinner jag för att komma igång med företaget. Jag vill att det ska gå snabbt och hoppas därför att någon kommun nappar och hjälper till med denna etablering, säger Tore Bertilsson.

Härnösand är en mycket lämplig ort.

- Jag känner väl till Härnösand och Sundsvall-Härnösands flygplats. Härnösand ligger bra till. Det måste finnas rätt typ av mark eftersom vi kommer att ha raketer med mera, berättar Bertilsson.

Han har nu givit ett tjugotal kommuner tre veckor på sig att stötta honom. Det handlar inte om ekonomisk stöttning utan mer om att få hjälp med infrastrukturfrågor.

- Det kan nu verka som att vi spelar ut kommuner mot varandra. Men jag har inte tålamod att ta kontakt med kommunerna en och en. Det tar för lång tid. Jag vill komma till skott snabbt.


Läs mer i tisdagens TÅ.LENNART LUNDBERG
070-663 48 60