Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ryanair tillbakavisar fackkritik

Annons

Enligt facket Svensk Pilotförening är många Ryanairpiloter rädda för att uttala sig om arbetsvillkoren på företaget. Nu svarar flygbolaget på kritiken.

Vi har blivit vana vid nonsens från Svenska Pilotförbundet, säger Ryanairs kommunikationschef Robin Kiely.

Ryanair har genom domstolsbeslut i USA fått ut IP-adresser och därigenom kunnat identifiera vilka personer som skrivit på en chattsajt för flygbranschfolk, Pprune, rapporterade Ekot på torsdagen.

Ryanair medger att bolaget har inlett rättsprocesser mot fyra personer som man anser har förtalat Ryanairs säkerhet. Däremot betonar Ryanair att de inte agerar mot personal som chattat om exempelvis arbetsvillkor.

Samtliga fyra personer har nu gjort avbön i chattforumet och dragit tillbaka "sina falska säkerhetspåståenden" och betalat en summa till välgörenhet, enligt Ryanair. En av personerna var en Ryanairpilot baserad i Belgien, som nu har lämnat sitt jobb, och de tre andra var en Easyjetpilot, en irländsk student och en ingenjör som jobbade för ett annat flygbolag, enligt Ryanair.

Vi har inget emot kritik, men vi vill inte att någon ska kritisera vårt säkerhetsarbete. Som flygbolag är säkerhet en av de viktigaste sakerna för oss, så när vi upptäckte falska poster i ett forum om vårt säkerhetsarbete kontaktade vi de fyra via våra advokater, och de bad om ursäkt.

Bob Arnesson på Svensk Pilotförening är kritisk mot Ryanair och anser att bolaget har en negativ inställning till att anställda organiserar sig fackligt. Eftersom många av piloterna i bolaget är kontraktsanställda, är många rädda för att uttala sig, enligt honom.

De vet att så fort bolaget får ögonen på dem så är det 'bye bye', säger Arnesson.

Mer läsning

Annons