Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ryanair kan missa vinstprognosen

Annons

Flygbolaget Ryanair varnar för att helårsvinsten blir lägre än den egna prognosen. Orsaken är tilltagande konkurrens vilket tvingat bolaget att sänka priserna och flygkapaciteten.

Aktien rasar med över tio procent.

Ryanair, som tidigare oftast överträffat sina prognoser, bedömer nu att vinsten efter skatt för helåret hamnar i det nedre intervallet av den tidigare lämnade prognosen på 570-600 miljoner euro. Men om trenden fortsätter kan resultatet bli än lägre, enligt ledningen.

Prispress, tuffare konkurrens och valutaeffekter bidrar till att resultatet kan bli svagare än väntat. Ryanair har märkt av en nedgång i yielden, alltså intäkterna per passagerarkilometer, för september, oktober och november. Nu planerar Ryanair "aggressiv rea" av biljetter i Storbritannien, Skandinavien, Spanien och Irland - de marknader där konkurrensen har hårdnat mest.

Ryanair har inte vinstvarnat sedan 2004 och senast Ryanair varnade för att vinsten skulle hamna i det lägre spannet av prognosen var 2009. Ryanair-aktien hade vid 11-tiden fallit med närmare 14 procent på börsen i Dublin.

Mer läsning

Annons