Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rune samlar på ishockeyhjälmar

Modosupportern Rune Sundström, har tagit ishockeyintresset ett steg längre än att bara se matcher.
Härnösandsbon samlar på ishockeyhjälmar.

Annons

– Jag har alltid varit en samlare, först blev det klockor därefter gamla radioapparater. Men de var för otympliga och då bytte jag till transistorapparater.

Sedan hittade den gamle målvakten i Antjärns IK rätt - ishockeyhjälmar.

– Jag stod i mål under åren 1970 till -73, jag har alltid gillat hockey och såg gamla bilder i Brunnhages idrottsböcker på spelare iförda Spapshjälmar. Det var så det hela började ta fart.

Samlingen tog form när Rune besökte en släkting i Älandsbro, strax norr om Härnösand i ett annat ärende.

– Då frågade jag lite slumpmässigt om han hade någon gammal hjälm, och det hade han. Den låg i en container som skulle tömmas, det var den första hjälmen i min samling. Den är gjort av läder med resårband och borde väl vara från 30 eller 40-talet, möjligen i början av 50-talet.

Annars brinner Rune mest för Spapshjälmarna, som uppfanns av Sven "Tumba" Johansson i mitten av 50-talet.

– För fem-sex år sedan hade jag chansen att köpa en modell för 800 kronor, men jag blev snål och köpte den inte. Det ångrar jag nu så djuriskt mycket.

Runes samling består än så länge av 50 hjälmar, men samlingen växer hela tiden och upptar plats lite varstans i huset. De mest värdefulla har han i glasmonter i vardagsrummet.

– Själv spelade jag i en ABC-hjälm som var gul bak och svart på framsidan, de var läckra.

Rune visar upp ett par godbitar i samlingen: VM "Dubbel-Nisse" och ABC "Sura-Pelle", båda är vita och från sportens 60-tal.

En udda sak är en hjälm som han fick av en bekant från Ryssland, den är röd och påminner om CCM-hjälmarna, där luktar det kopia.

– Spaps är dyra som f-n, de kan kosta över 1000 kronor, för det finns en marknad för samlare. Jag betalade 500 kronor av en person i Matfors för den första modellen som kom.

Han har bland annat fått en hjälm av Kent Forssén, en läcker svart Jofa-hjälm som Kent spelade själv i Antjärn.

– Jag kollar på nätet och är ute på auktioner och loppmarknader i jakten på nya fynd, för mig är inte nya hjälmar intressanta. Just Spaps och Cooper ligger mig varmast om hjärtat.

Vilken är drömhjälmen, Rune?

– Det är den där gul-svarta ABC-hjälmen som jag själv spelade med.

Över huvud taget är han ishockeyintresserad.

– Jag håller på Modo och följer dem, sedan brukar jag titta på sonen som spelar i P 14-laget för KB 65.

En enda hockeysak har fört honom utanför samlandet av hjälmar - det är den sovjetiske målvaktslegendens Vladislav Tretjaks tröja, som Rune har i sin samling.

Annons