Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Runa brinner för bättre integration: "Hon matchar en vindkraftspark i styrka"

Runa Ödlund, 63, i Härnösand brinner för integrationsfrågorna och framför allt för frågor om hälsa och idéburet arbete.
– Hon har Västernorrlands största hjärta och ett engagemang som matchar vilken vindkraftspark som helst i styrka, skriver arbetskollegan Anneli von Wachenfeldt på länsstyrelsen i Härnösand, som har nominerat Runa Ödlund.

Det finns massor av starka kvinnor runtom i Ångermanland och det vill vi uppmärksamma på den internationella kvinnodagen.

Runa Ödlund blir lite tagen på sängen när vi ringer upp henne.

– Jag tackar, säger Runa Ödlund.

Läs också: Här är läsarnas hyllningar till sina kvinnliga förebilder

– Det är fullständigt livsavgörande att göra bra saker inom integrationsområdet om vi ska få ett hållbart samhälle, fortsätter hon.

Arbetsplatsen är Länsstyrelsen i Härnösand där Runa Ödlund arbetar med integration. Hon är projektledare i projektet "Etableringen ur ett hälsoperspektiv". Ett område som hon verkligen brinner för.

– Vi har tagit den rollen utifrån länsstyrelsens integrationsuppdrag, då vi vet att hur en individ mår är avgörande för hur man kan etablera sig. Riktade insatser till de som upplevt svåra trauman och en utvecklad samverkan mellan det idéburna arbetet och det offentliga behövs, säger hon,

Snabbare validering är viktigt.

– Kan vi snabbt ta tillvara på de resurser som kommer, så ger det mycket tillbaka till individen och till vårt samhälle. Det är en stor utmaning som är jätteviktig för en lyckad integration, säger Runa Ödlund.

Läs också: Gun-Marie hyllas som kvinnlig förebild: "Hon är bara bäst"

– Snabbspåret med 17 yrkesgrupper är ett framsteg, men det går att göra ännu mer, säger hon.

Ett gott exempel på idéburet arbete är en kommande större sammandragning i Härnösand med kyrkorna, Stiftelsen Vårsta folkhögskola, Härnösands folkhögskola och 5 i 2 som bjuder in alla asylboenden i Härnösand till en söndagspicknick.

Hur ska vi möta en ökad rasism?

– Om fler får plats i jobbet, vardagen och på fritiden så minskar mörkerkrafterna, slutar Runa Ödlund.

Susanne Sjöstedt: Kanelbullens dag är enklare

Sofia Mirjamsdotter: Jämställdhet kommer inte automatiskt, den kräver aktiv handling