Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rumänsk lyrik dansade in Bokmässan

Annons

Dansaren Virpi Pahkinen öppnade årets bokmässa med att visuellt tolka den rumänske författaren Mircea Cartarescus verk "Orbitor". Svartklädd och med blicken fäst i fjärran vände hon ut och in på sig själv i "omöjliga" akrobatiska övningar. Likt en spindel. Till suggestiva klanger.

Vänner och bokälskare, sa mässansvariga Maria Källsson när hon lättade på mystiken och hälsade besökarna välkomna till den 29:e upplagan av Bok- & bibliotek i Göteborg.

En mässa med Rumänien som tema. Och när EU-kommissionären Androulla Vassiliou presenterade årets tolv vinnande författare och länder i European Union prize for literature var det mycket riktigt Ioana Parvulescu från Rumänien som applåderades.

Specialskriven hyllning

Men störst plats under invigningen fick Mircea Cartarescu som läste en specialskriven litteraturhyllning full med hänvisningar till författare som Kafka, Dostojevskij och Dante. Gamla ord kontrasterade till ny teknik. "Kan man läsa Homeros i mobilen?", undrade han.

Så tryckte Maria Källsson tillsammans med de andra medverkande ner ett orange handtag varpå mässloggan täcktes av under gnistor och eldsmatter.

Jag förklarar Bokmässan 2013 invigd!, sa hon innan Dana Dragomir tog sig an "Mio, min Mio"-temat med sin panflöjt.

Nu väntar bokfrossande, seminarier, debatter och mingel i dagarna fyra.

Mer läsning

Annons