Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rugbyspelande entreprenör vill börja göra affärer i Kramfors

Efter en drygt 30-årig framgångsrik yrkeskarriär i Stockholm återvände Kramforssonen Sigge Nordin till mammas gata. Tanken var att ta det lite lugnare, men nu kliar det i fingrarna på entreprenören igen, som inleder samarbete med kramforsföretaget Personalpartner.

En tidigare affärslokal i Brunne i Kramfors har byggts om till ett kombinerat komfortabelt boende och arbetsplats för Sigge Nordin och sambon Ylva med samma efternamn. Det är tre år sedan de definitivt flyttade upp bopålarna från Stockholm.

– Det hade kunnat bli Sundsvall också, där Ylva är född. Vi ville komma i från alla bilköer och få mer lugn och ro, berättar Sigge Nordin som fyller 60 år i november.

När Sigge Nordin 1978 flyttade från Kramfors var det för att jobba och ta ett sabbatsår från pluggandet efter att gått ut samhällsvetarlinjen på Ådalsskolan. Meningen var egentligen att sedan läsa vidare till en lärarexamen i Umeå.

– SJ behövde reparatörer i Stockholm där en släkting till mig hade en lägenhet som stod tom. Jag blev anställd per telefon, det var helt klart en fördel att vara norrlänning.

Han blev dock inte reparatör utan växlare och fick köra pendeltåg ut och in i vagnhallen i Älvsjö. Så startade en oväntat snabb karriär inom det statliga bolaget. Efter ett halvår flyttades han över till administrativa uppgifter, jobbade sedan med införandet av ett nytt IT-system och var 26 år gammal personalchef för 650 lokförare.

– Jag bestämde mig då för att plugga ekonomi och marknadsföring för att komma vidare i karriären.

Samarbete med IT-konsulter öppnade kontakter med olika företag och Sigge Nordin gick efter några år över till det privata näringslivet. Han jobbade med verksamhetsanalyser, styrning och senare mest affärskommunikation och marknadsföring mellan företag. Kramforskillen ledde olika IT-företag som vd och i andra chefspositioner med kunder som bland annat Ericsson och Internationella teleunionen som är ett FN-organ.

– Att bygga upp verksamheter är det jag lyckats bäst med, snarare än att förvalta det som är på plats.

Sigge Nordin återvände inte till Kramfors för att ligga på sofflocket. Meningen var dock att dra ned på tempot, ägna sig åt snickerier och andra intressen. Affärsverksamheten hade också legat på en låg nivå under några år när han träffade Håkan Henriksson som driver företaget Personalpartner.

– Vi började diskutera ett samarbete. Håkan är HR-specialist, jag kan marknadsföring och så ingår Lennart Hallberg som tidigare var personalchef på Mondi. Vi erbjuder företag som inte har möjlighet att ha en marknads- eller personavdelning att köpa timtid av oss. Det ska bli roligt att arbeta inom ett företag med lokal förankring.

Under sin ungdomstid tävlade Sigge Nordin i simning. Han var också medlem av ett gäng som skämthoppade vid det klassiska arrangemanget "Juldoppet" som många skyltsöndagar hölls i Ådalshallens simbassäng.

– Allt började med att vi hoppade ut från en lucka i taket, 8,5 meter ovanför bassängen. Det var från en kallvind så man fick sitta och frysa innan hoppet. Juldoppet var väldigt populärt, det kunde komma 900 besökare på två föreställningar. Vi som skämthoppade uppträdde även i Härnösand, Sundsvall och till och med i Umeå.

I Stockholm skiftade Sigge Nordin från simning till en i Sverige mer undanskymd idrott – rugby.

– Vi var tre killar från Kramfors som flyttade till Stockholm samtidigt och började med sporten. Det började med att en av dem ringde mig och sa att nu ska vi spela rugby.

Under åtta år med Stockholms rugbyklubb blev det bland annat en seger i Svenska cupen. Men allt tog slut lika plötsligt som det börjat.

– I sista matchen åkte jag på en allvarlig knäskada och sedan gick det inte att fortsätta.

■■ För mer nyheter om Kramfors, klicka här – och följ Allehanda.se Kramfors på Facebook.