Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rovfisket i havet ett problem

Vandringshinder längs Moälven är inte det enda som kommunföreträdare reagerar emot.

Det så kallade husbehovsfisket i Örnsköldsvik anses också vara ett stort problem.

– Några få markägare med fiskerätt förstör för alla andra kommuninvånare. Dessutom har vi en väldigt flat länsstyrelse, säger Leif Lindholm (S).

Sedan 2006 har det lagts ner uppemot 30 miljoner kronor på att återställa den naturliga miljön för lax och öring som vandrar i Moälven.

Läs mer: "Örnsköldsviks kommun tar strid för Moälven"

Det mest uppmärksammade projektet är laxtrappan i Utterån, som är ett biflöde till Moälven. Trappan är 132 meter, varav hundra meter går genom en tunnel i berget.

Förra året vandrade där 84 fiskar.

Situationen i Moälven och den svenska fiskepolitiken har bland annat uppmärksammats av SVT:s Uppdrag Granskning. Där gavs uppgiften att samhällets kostnad för varje återkommande lax landade på över 100 000 kronor.

– Många har beskrivit våra satsningar som ett misslyckande, men det stämmer inte. Anledningen till att det vandrar så lite fisk i Moälven handlar om rovfisket längs kusten och i havet. Några få markägare med fiskerätt, så kallade husbehovsfiskare, förstör för alla andra kommuninvånare, säger Leif Lindholm (S).

Enligt Lindholm ska ingen skugga falla på de fåtal verksamma yrkesfiskarna i kommunen.

– Yrkesfisket är reglerat och sköts professionellt i Norrland. Även yrkesfiskarna har intresse av en livskraftig stam av lax och öring. Problemet är de så kallade husbehovsfiskarna, som till skillnad från yrkesfiskarna inte deklarerar inkomster och betalar skatt. De bidrar ju dessutom till en osund konkurrens gentemot yrkesfisket.

Hur mycket fiske som egentligen sker utanför Örnsköldsvik är svårt att svara på. Ingen har den samlade bilden. Dessutom är det inte bara människor som fångar fisk. Där finns även säl och skarv, bland annat.

– Dessutom har vi en väldigt flat länsstyrelse. Här beviljas regelmässigt dispenser i fredningstider och jämfört med Västerbotten finns här det inga regler för att lägga strandnära nät.

Läs mer: "Initiativ för att skapa enighet kring kustfisket"

Bristen på livskraftiga lax- och öringstammar går dessutom att koppla till fiskepolitiken nationellt och på EU-nivå, menar han.

– Nu för tiden är det väl mer eller mindre en allmän sanning att polska fiskare bedriver rovfiske. Men vi måste vara medvetna vad som sker här hemma också.

– Det är ju alldeles självklart att ingen i Örnsköldsvik köper en laxfälla för tiotusentals kronor för att dra upp en lax till midsommar. De så kallade husbehovsfiskarna har i så fall en stor släkt att mätta.