Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rotröta kan spåras med mikrovågor

Annons

Rotröta är ett gissel för skogsbruket, främst drabbas gran. Forskare på Chalmers har dock hittat en lösning på problemet. Med hjälp av mikrovågor kan man se rakt igenom trädstockar, se om de har röta och omfattningen.

Främst granar kan få rotröta, men det drabbar även andra trädslag. Av all avverkningsmogen gran har uppskattningsvis 20 procent röta. Ett effektivt sätt för att se hur mycket av trädet som har röta finns inte och virke som är av hög kvalité blir till massaved. Forskare på Chalmers i Göteborg har dock hittat en lösning.

I dag används till exempel laser i sågverk för att mäta strukturen på utsidan av stocken. Med mikrovågor kan man se rakt igenom stocken, se om det har röta och hur långt upp det går, säger Mikael Persson, professor i biomedicinsk elektromagnetik. Nu får vi se om någon vill ta detta vidare mot en färdig produkt, säger han.

Mikrovågor är samma typ av strålning som finns i mobiltelefoner. Det väcker futuristiska planer hos forskarna. Exempelvis skulle skogsägare kunna mäta sin småskog med mikrovågor, via en enhet ansluten till mobilen och med dess gps generera en karta och en databas som skickar hem materialet för analys.

Jag tror att vi bara är i början av utvecklingen, säger Persson.

Mer läsning

Annons