Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Röstade emot partilinjen i sjukhusfrågan – My Larsson (S) utesluts

På landstingsfullmäktige förra fredagen gick My Larsson från Junsele emot partilinjen och röstade mot avvecklingen av den akuta ortopedin i Sollefteå. Nu utesluts hon ur partiet.

– Det är jättetråkigt, men det var väntat, säger hon.

Sollefeå kommun har tre socialdemokratiska politiker i landstingsfullmäktige. Förutom My Larsson finns även John Åberg och Mikael Sjölund representerade. I gruppmötet inför landstingsfullmäktige förklarade alla tre att de var emot förslaget. Men de fick inget gehör av majoriteten.

Åberg och Sjölund valde då att avstå från att delta i mötet. Det är nämligen så man ska agera inom socialdemokraterna i landstinget, enligt ett internt dokument.

– Man kan vara emot i gruppen. Men man får inte rösta emot eller lägga ner sin röst i fullmäktige, säger My Larsson.

Men Larsson kunde inte gå emot sin övertygelse. Hon deltog i mötet och röstade emot. I söndags hade Socialdemokraterna ett möte där hennes agerande diskuterades och beslutet att utestänga My Larsson från gruppmötena i framtiden togs. Anna-Karin Sjölander, gruppledare i landstingsfullmäktige, ringde och meddelade beslutet.

– Det är synd, för det är under gruppmötena man har möjlighet att påverka, säger hon.

Några tankar på att kliva av har hon inte och hon ser sig inte som politisk vilde.

– Jag är vald och stolen är min. Jag är fortfarande socialdemokrat och jag stannar, säger hon.

My Larsson funderade mycket över hur hon skulle göra. Hennes slutsats blev att det inte gick att rösta för förslaget om ortopedin.

– Allt hänger ihop. Det kommer att påverka kirurgin och sedan även BB och det kan jag inte ställa upp på. Jag tycker att jag måste använda min röst på vettigaste sätt och det har jag gjort, säger hon.

Inom landstingsvärlden pratas de mycket om att man ska se sig som en länspolitiker och ta hänsyn till hela länet. Det tycker My Larsson att hon gör.

– Om det här förslaget att avveckla den akuta ortopedin hade varit så bra, varför har man då inte tagit några svar på frågorna från till exempel ambulanssjukvården. Det här beslutet kommer att få stora konsekvenser. Sollefteå sjukhus kan falla som ett korthus, säger Larsson.

I vintras blev det stort rabalder inom Socialdemokraterna när Linnea Stenklyft (S), för övrigt My Larssons mamma och då landstingsstyrelsens vice ordförande, hoppade av sitt uppdrag. Hon kunde inte heller ställa upp på de förslag som nu klubbats igenom. Samtidigt valde Åsa Sjödén (S) att hoppa av landstinget.

– Det känns som om man rensar bort hindren för att få igenom besluten, säger My Larsson.

Hur känsn det att gå på nästa landstingsfullmäktige när du inte är välkommen på gruppmötet.

– Det ska nog gå bra, säger My Larsson.