Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rörigt i Italien, IMF begär reformer

Annons

Italien befinner sig åter nära kaos. Nyval hotar när koalitionen som styr hotas av massavhopp från Silvio Berlusconis parti Forza Italia.

Långivarna oroas och Internationella valutafonden (IMF) vill se mer reformer.

Osämjan inom den blocköverskridande koalitionsregeringen, med premiärminister Enrico Letta, har blossat upp precis inför en parlamentsomröstning om Italiens budget för 2014. Budgeten är det hittills viktigaste beslutet under regeringens fem månader vid makten.

Planer på vissa skattehöjningar var ämne för ett regeringssammanträde på fredagskvällen, som väntades kunna få betydelse för utgången.

Sprickan i regeringen rör inte i första hand budgetfrågor, även om Enrico Letta och hans mitten-vänsterparti har tvingats backa från en rad reformförslag då högerfalangen vägrat ställa upp.

Striden står snarare om Forza Italias portalfigur Silvio Berlusconi, vars åtalsfrihet kan komma att hävas om han kastas ut ur parlamentet. Beslut väntas i nästa vecka.

Med hävd immunitet hotas Berlusconi av fängelse eller husarrest, som påföljd för skattebrott. Det öppnar även för att han kan straffas för att ha köpt sex av en minderåring i en separat process.

Hotet om nyval, med risk för ett nytt parlamentariskt dödläge, har fått investerare att börja tvivla på Italien igen. När italienska riksgälden gav ut nya tioåriga obligationer på fredagen steg räntan till 4,50 procent, högsta nivån sedan juni.

Letta, som efter ett USA-besök i veckan inför helgen har tryckt in ett krismöte med Italiens president Giorgio Napolitano, har vid upprepade tillfällen varnat för att Italiens låneräntor redan ligger nära en ohållbar nivå för att hantera skuldberget på cirka 2 000 miljarder euro och ett budgetunderskott - vilket måste täckas med nya lån - som ser ut att hamna över 3 procent av BNP i år.

Internationella valutafonden (IMF) skriver i en rapport publicerad på fredagen att Italien, med nästan två års recession och politisk oro, måste fortsätta omstrukturera och fylla på med kapital i banksystemet.

IMF efterlyser samtidigt mer reformer av Italiens rättssystem, skattesystem och i Italiens arbetsrätt, för att öka produktiviteten och få upp sysselsättningen - särskilt bland kvinnor och ungdomar.

Mer läsning

Annons