Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rop på hjälp från rasmassorna

Dödstalen stiger för varje timma efter den kraftiga jordbävningen i sydvästra Kina. Räddningsmanskap kämpar med att få ut hundratals skolungdomar som stängts inne i sammanstörtade skolor.

Den officiella nyhetsbyrån Nya Kina angav på måndagskvällen antalet omkomna till nästan 9 000 bara i Sichuanprovinsen. Antalet skadade sades uppgå till minst 10 000, enligt de knapphändiga rapporter som kom från de drabbade områdena som var avskurna från omvärlden.

Flera vägar var blockerade och telefon- och mobiltelefonförbindelserna brutna. Nya Kina uppgav att 80 procent av byggnaderna i Beichuan, ett län i Sichuan, hade jämnats med marken i jordbävningen med magnituden 7,8.

Länet Wenchuan ligger också mitt i jordbävningens epicentrum. Alla kommunikationer med länet var brutna, därför vet man inte hur illa drabbat Wenchuan är. Där ligger bland annat Kinas största center för uppfödning av den utrotningshotade jättepandan.

I staden Dujiangyan nordväst om provinshuvudstaden Chengdu begravdes 900 tonåringar när en tre våningar hög skolbyggnad kollapsade. Kranar och grävmaskiner sattes in för att gräva fram ungdomar som hördes ropa på hjälp samtidigt som förtvivlade och maktlösa föräldrar såg på. På kvällen stod det klart att minst 50 av ungdomarna dött under rasmassorna.

Ytterligare flera hundra personer uppgavs vara begravda under två raserade kemifabriker i Shifang. Ammoniak läckte ut och man tvingades evakuera 6 000 personer. Även från Shifang kom rapporter om sammanstörtade skolor.

Jordbävningen inträffade klockan 14.30 lokal tid då de flesta var på arbetet eller i skolan. Här i Peking, 160 mil bort, började byggnaderna svaja, och vi var många som sprang ut på gatorna för att sätta oss i säkerhet.

I Shanghai evakuerade man många av stadens spektakulära skyskrapor. De sattes i gungning av jordbävningen, som också kändes i Thailands huvudstad Bangkok.

 Det dröjde en stund innan jag fattade vad det var jag trodde jag hade fått ett yrselanfall tills jag insåg att det var hela huset som rörde sig, berättar Li Yu för TT.
Hon arbetar på ett litet företag i östra Peking.

Premiärminister Wen Jiabao kom till Chengdu för att med egna ögon skaffa sig en bild av förödelsen. Och president Hu Jintao beordrade att alla tänkbara resurser skulle sättas in för att undsätta de drabbade.

Kina har avsatt 175 miljoner kronor för räddningsinsatser efter skalvet.
Landet har drabbats av många svåra jordbävningar genom åren. Den värsta dödade minst 242 000 i staden Tangshan 20 mil öster om Peking 1976. Då var kommunist-Kina som mest isolerat och västliga källor drog slutsatsen att antalet omkomna i själva verket låg närmare 700 000.

Myndigheterna snappade inte upp några varningstecken inför måndagens jordbävning.
Meteorologer varnar för att räddningsarbetet kan försvåras av regn de kommande tre dagarna.