Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Röntgades först vid tredje besöket på akuten

En 82-årig kvinna åkte in till sjukhus tre gånger efter en skallskada innan hon fick genomgå en röntgenundersökning. Då visade det sig att hon fått frakturer i nacken.

Kvinnan hade fallit framstupa från en hygienstol och slog upp blödande sår i pannan och på näsan. Hon skickades in till sjukhuset och fick ett sår hopsytt och skickades hem igen. Dagen därpå är kvinnan sängliggande och vill inte vakna ordentligt.

Först vid tredje besöket på sjukhus görs en röntgen som visar på frakturer och hon vårdas sedan nästan en månad på sjukhus. Kvinnans barn anmälde händelsen till socialstyrelsen som nu utrett ärendet och pekar på bristande kommunikation mellan sjukhuset och det äldreboende kvinnan bodde på som bidragande orsak till det inträffade.

Socialstyrelsen pekar på brister som att kvinnan lämnats ensam i hygienstolen utan bygel, att omvårdnadsdokumentationen är ofullständig och att rutinen på akutmottagningen att vara frikostig med röntgenundersökning av halsrygg hos patienter som slagit huvudet inte följts.


INGRID ELDEKLINT
070-658 45 78