Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rönmark: Redovisa eller betala tillbaka

Hockeysäsongens minst överraskande nyhet är officiell: Det kommer inte att börja byggas något hockeymuseum i Örnsköldsvik i år.

Annons

Modo Hockey skjuter upp bygget och enligt tillförordnade vd:n Börje Lindholm är det oklart när Örnsköldsviks eget Hall of Fame kan stå klart. För Örnsköldsviks Allehanda förklarar han att museet ska börja byggas nästa år, men kan inte säga när och konstaterar att han ”priar” (prioriterar) annat.

Det är fullt förståeligt att Modo Hockeys högste tjänsteman väljer att lägga sin tid på annat; Lindholm tog över en elithockeyförening med allt annat än goda räkenskaper och inledningen på årets säsong har, sett till publiksiffrorna, inte gett några indikationer på att vd:s jobb blivit enklare.

Det är dock samtidigt fullständigt ologiskt att bygget skjuts upp på grund av att föreningen har det trassligt rent ekonomiskt, i alla fall sett till vad som sagts tidigare och med tanke på hur mycket pengar Modo Hockey redan fått låna av kommunen.
Med fyra friska miljoner på kontot borde Modo ha möjlighet att anställa en extern projektledare för att kunna låta arbetet med museet fortgå helt frikopplat från föreningens övriga verksamhet.

Med fyra fräscha miljoner i kassan finns det inget som hindrar ett bygge även om hela kansliet brottas med uteblivna ekonomiska – och i viss mån sportsliga – framgångar.
Men tyvärr är det här historien om fyra försvunna miljoner.

Det är historien om en hockeyförening i ekonomisk kris som använt pengar de fått låna av skattebetalarna för att täppa till hål, inte bygga nytt.

Läs också från Anders Rönmark (lib) om Modo:

Vem har roligast (3 februari)

Korv med bröd och skådespel (8 mars)

Bort med tassarna från skattemedlen (10 juni)

Det saknas inte kreativitet i alla fall (29 augusti)

Dags att kommunalisera Modo? (3 september)

Det är historien om ett kommunfullmäktige som förts bakom ljuset, om felprioriteringar och problemen som uppstår då en aktör i kommunen är så stark att politikerna inte vågar säga ”stopp, vänta ett tag nu!”.
Nu har Modo Hockey två alternativ:
a)Redovisa krona för krona vad de fyra miljonerna har använts till, visa hur planen för bygget av museet ser ut och presentera en realistisk tidsplan. Det bör helst ske före helgen.
b)Betala tillbaka de fyra miljonerna på en gång. Det bör helst ske före lunch.
Klarar man inte av det visar man att man använt pengarna till något helt annat än vad de var avsedda för.
I så fall har man lurat brallorna av skattebetalarna i Örnsköldsvik, visat ett djupt förakt för de demokratiska processerna i kommunen och agerat ohederligt. Det får man faktiskt inte göra, oavsett hur många SM-guld man vunnit eller NHL-spelare man fostrat.
Och bara så att Börje Lindholm vet: Modo Hockeys verkställande direktör får inte svara ”Är det intressant?” på en fråga om när under 2014 ett eventuellt hockeymuseum kan tänkas börja byggas.

Det är nämligen skattebetalarna som står för notan och de förtjänar ett svar.

Annons