Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

RÖNMARK: Leksands skattebetalare bär så klart skulden för Modos trassliga ekonomi

/

Annons

Vi var många som trodde att detta aldrig skulle ske.

Eller ja, vi var många som trodde att det skulle ske lite senare i höst i alla fall.

Alltså, vi visste ju att det skulle ske någon gång i år, men vi trodde kanske inte att det skulle handla om så mycket pengar. Hade det inte kunnat räcka med säg 9 999 999 kronor, så hade det i alla fall inte behövt bli ett tvåsiffrigt antal miljoner?

Men nu är det som det är. Modo Hockey, som inte direkt saknat ekonomiskt stöd från Örnsköldsviks kommun genom åren, tvingas göra sin bästa Oliver Twist-imitation och ödmjukt be kommunpolitikerna om snälla, snälla lite mer.

Elva miljoner kronor mer, för att vara exakt.

Trots att det är mindre intäkter när man spelar i Hockeyallsvenskan i stället för i SHL, så ska räntor och amorteringar för arenan tydligen betalas, spelarna kräver lön också den här säsongen och de där förbaskade klubborna som verkar vara gjorda av frigolit går sönder även i matcher där tempot är lägre och skotten lite lösare.

Elva miljoner.

Nu finns det så klart många som skulle säga att det inte är en kommunal kärnverksamhet att stötta elithockey – jo, även landets näst högsta serie är att betrakta som elitnivå, så är det bara – och att det finns andra saker som kommunen borde prioritera, exempelvis skola och omsorg.

Det finns också en del som tycker att Modo Hockey kanske borde anpassa utgifterna lite mer efter det rådande läget, men om man inte satsar så kan man ju inte ta sig upp i SHL igen (ingen vill väl spela i näst högsta serien, det är ju knappt att räkna som elitnivå…).

Vi ska dock inte peka finger och skylla på alltför frikostiga kommunpolitiker, som lärt Modo Hockeys ledning att varje gång det saknas pengar så är det bara att gå till kommunhuset och ta ut lite mer.

Vi ska heller inte förbanna det faktum att det i Örnsköldsvik saknas konkurrens på idrotts-, kultur- och nöjesområdet, vilket gör att en konkurs för Modo Hockey skulle lämna kommunen med en gigantisk arena nere i hamnen där evenemangen är alldeles för få för att avsaknaden av ett elitlag i hockey (vi är överens om att Hockeyallsvenskan är en helt okej serie, eller hur?) inte skulle bli kännbar.

Vi ska givetvis rikta vår ilska mot de verkliga bovarna i dramat, nämligen skattebetalarna i Leksand.

Om inte kullorna och dalkarlarna vid Siljan haft en sådan lättsinnig inställning till det här med användandet av skattemedel då hade man inte dopat sitt hockeylag med kommunala skattemedel.

Och hade inte Leksands IF blivit ekonomiskt dopat, då hade man inte spelat ner Modo Hockey i Hockeyallsvenskan i våras (men det är faktiskt inte en så dålig serie, det kan Leksandssupportrarna intyga, de har hängt där rätt mycket).

Modo Hockey är offret i detta, för utan kommunal ekonomisk dopning blir det inget SHL-spel. Visst, Modo har väl knaprat bidragsmotsvarigheten till ryssfemmor under ett par säsonger, men i jämförelse med Belgian Blue-föreningen vid Siljan...

Om Örnsköldsviks kommun har råd att hjälpa Modo Hockey på det sätt som föreningen önskar återstår att se. Man har alltid gjort det, men tänk om det kommer motkrav den här gången? Tänk om man kommer att kräva en hårdare kostnadskontroll? Det är en mardröm för alla klubbdirektörer och sportchefer, för kostnadskontroll fungerar som bekant väldigt hämmande på värvningar av tjecker och transatlanter.

Kanske kommer kommunen också att tvinga föreningen att sälja artefakterna i hockeymuseet? De är värda rätt mycket, för kostnaden för museet budgeterades ändå till fyra miljoner skattekronor, som Modo Hockey kvitterade ut under en period då man hade lite trasslig ekonomi (den perioden har pågått i ett antal år nu, men låt oss inte fastna i det).

Så många frågor, så få svar.

Det enda vi vet med säkerhet är att det här är Leksands fel. Hela kommunen. Varenda skattebetalare.

Kommunal dopning blir inte vackrare bara för att man bär knätofsar och sockendräkt till.

Annons