Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

RÖNMARK: Kan Härnösand lita på Sundsvall i kampen om vilken stad som blir Norrlandsregionens residens?

Och så var de bara fyra…

"Luleå, Umeå, Härnösand eller Östersund bör vara residensstad i Norrlands län”, konstaterar indelningskommittén – alltså regionutredningen, under ledning av Barbro Holmberg och Kent Johansson – i det delbetänkande som överlämnades till civilminister Ardalan Shekarabi (S) i torsdags.

Eftersom Jämtland är Jämtland, så ska vi inte räkna med att republiken i norr är med i en Stornorrlandsregionlösning redan från den 1 januari 2019. Då faller Östersund bort, precis som man brukar göra när man söker OS.

Och så var de bara tre…

Umeå har en stolt historia som residensstad. Fram till mitten av 60-talet. Det var det och ett regemente man hade att stoltsera med när man skulle hävda sig mot storebror Skellefteå, som på den tiden var betydligt större än ”björkarnas stad”.

Sedan kom universitetet, kommunsammanslagningar, sjukhusutbyggnad – och i dag är Umeå den största staden, tillväxtmotorn och det naturliga navet i Norrland. Man fixade regementsnedläggningen utan problem och man skulle klara sig utan residensstadsstatusen också. Umeå kommer inte att slita ihjäl sig för att ha kvar länsstyrelsen hos sig.

Och så var de bara två…

"Härnösand är en utpräglad förvaltningsstad med lång regional administrativ erfarenhet, gott rekryteringsunderlag och stora möjligheter till karriärmöjligheter för kvalificerad personal. Härnösand är en del av Norrlands största sammanhängande lokala arbets- och bostadsmarknad, Sundsvall/Timrå/Härnösand”, konstaterar Holmberg och Johansson i sitt delbetänkande.

Helt korrekt. Bra beskrivet. Huvudet på spiken.

I Härnösand finns inte bara en historia av statlig regional förvaltning – för vi ska komma ihåg att detta handlar om vilken kommun som ska bli residensstad, inte någon slags regionhuvudstad – utan också en uppbyggd och väl fungerande länsstyrelse och en väldigt stöttande kommun. I Härnösand har man alltid, trots att Centerpartiet varit rätt stort, uppskattat konungens fogdar.

Problemet är att det finns mycket som talar för Luleå också. I ett val mellan Härnösand och Luleå står två bra kandidater mot varandra, det är inte tu tal om annat. Luleå är dessutom en kommun som verkligen är på tårna när det gäller att hävda sin plats. Frågan är om det finns någon kommun i landet som har ett mer aktivt kommunalråd när det gäller påverkansarbete än vad Luleå har i Niklas Nordström (S)…

Om Härnösand ska bli residensstad i nya Norrlands län krävs det därför att Sundsvalls kommun sluter upp bakom Härnösand – och inte på sättet man ”slöt upp” (läs: red bort från slagfältet) när striden om Mittuniversitetets campusorter avgjordes – utan verkligen gör sitt bästa för att hjälpa den kommun som faktiskt är viktigare för Sundsvall än vad många tror.

Sedan blir valet av residensstad, som det konstaterats tidigare, en del i ett större pussel som ska läggas när arbetstillfällen och kontor för stat, region och myndigheter ska fördelas över Norrland.

Det låter hårt att säga det, men ett väldigt viktigt argument för Härnösand är faktiskt detta:

Jämfört med Luleå, med sin befolkningstillväxt, sitt universitet och sin entreprenörsanda, är Härnösand i större behov av länsstyrelsejobben.

I mycket större behov.