Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rönmark: "Den enkla lösningen för Johansson själv"

Landstingsdirektör Anders L Johansson har anklagats av mer än en kritiker för att inte ha gjort särskilt välgrundade analyser av läget i landstinget i Västernorrland.

Efter att landstingsrådet Elisabet Strömqvist (S) nu tvingats bort gör dock Johansson en helt korrekt analys av läget. Förtroendet för honom är svagt och situationen är, nu då Strömqvist lämnat, på väg att bli ohållbar för landstingets högste tjänsteman.

Anders L Johansson har tagit fram underlag och förslag på åtgärder för att få ordning på landstingets usla ekonomi. Han trodde att den politiska ledningen gett tummen upp.

Men S-kommunalråden i länet sade ”omtag” (exakt på vilket sätt är dock oklart), Strömqvist tvingades bort och Anders L Johanssons avgång har krävts av bland andra Sollefteås kommunalråd Elisabeth Lassen (S).

Då väljer Anders L Johansson den enkla lösningen – för honom själv – och lämnar sin tjänst.

Med två år kvar på sitt förordnande och med alltmer högljudda avgångskrav från politiskt håll är det ingen vild gissning att Anders L Johansson, en av landets högst betalda tjänstemän i offentlig sektor, inte går lottlös ur den här historien. Han kan flytta hem till Stockholm – han har ju i praktiken aldrig flyttat därifrån – med ett generöst avgångsvederlag, avsluta forskningen om Gunnar Sträng och invänta pensionen. Det låter onekligen lite trevligare än att fortsätta kämpa i ett landsting där det politiska ledarskapet är svagt och den politiska oppositionen ännu svagare, där uppemot 14 000 människor samlas för att demonstrera mot de förslag landstingsdirektören arbetat fram och där han antagligen ändå skulle ha fått sparken inom en snar framtid.

Kvar lämnar Anders L Johansson ett landsting med usel ekonomi och där svaren på frågorna om hur en långsiktigt hållbar hälso- och sjukvård för både Medelpad och Ångermanland ska skapas lyser med sin frånvaro.

Och precis som då han tillträdde är styrningen svag och tjänstemannaledningen impopulär, både ute i stora delar av verksamheten och bland medborgarna (särskilt i Ångermanland).

Det bör påpekas att Anders L Johansson haft oturen att arbeta med en politisk ledning, både under den förra mandatperioden och under den här, som inte direkt rosat marknaden, men vad Johansson egentligen åstadkom under sina år i landstingstoppen är i dagsläget väldigt svårt att säga.