Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ronja siktar på dragracing

Intresset för bilar och motorsport är Ronja Viksten mer eller mindre född med och är även involverad som funktionär på dragracingtävlingar. "Det är jag uppvuxen med, eftersom pappa var mekaniker i ett team när jag var liten", berättar hon.

Annons

– Planen är väl att jag ska börja köra själv framöver också. När jag var mindre var jag med en del på bror Robins träningar när han körde cross, säger Ronja vars motorintresse även innefattar skoteråkning vintertid.

Ronja läser sista året till svetsare på Industriprogrammet i Kramfors, där hon får grundkunskaper till olika metoder att svetsa.

– De två första åren hade jag studentlägenhet i Kramfors men numera bor jag med min pojkvän Kim i Härnösand och pendlar härifrån.

Varför valde du att bli svetsare?

– Det började med att jag ville gå fordon personbilsteknik, men började fundera på vad jag ville göra efter skolan.

Ronja funderade med sig själv och kom fram till att bilintresset nog skulle svalna om hon skruvade i bilar både på skolan och under fritiden. Hon insåg också att inom bilvärlden bearbetas en hel del metall, så svetskunskaper kunde vara bra att ha.

– Jag fick snabbt intresse för yrket och har breddat kunskaperna, så jag har grunder inom även CNC och en del andra ämnen.

Motorsport av alla de slag är en fritidssyssla, men hon gillar också att koppla av i tv-soffan framför en film – då gärna en komedi eller dokumentärer. Att vistas ute i naturen gillar hon också – och djur.

– Djuren, är för tillfället en katt hemma hos mig och Kim, samt en hund hemma hos mamma. Förut har vi haft en hel del andra djur också, som höns, chinchillor och kaniner, berättar Ronja.