Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ronja på recept är rätt medicin för de gamla

Ronja har just fyllt två år och påbörjat sitt uppdrag som vårdhund i Härnösands kommun.

Varje vecka hälsar hon på hos de boende på Koltrastens gruppboende. Det är veckans högtidsstund.

– Ronja gör de gamla lugna och glada, säger Annelie Lundström, arbetsterapeut.

Go och lurvig. Snäll och trofast. Kjell Jonsson smeker med händerna längs Ronjas päls. Kjell har ibland svårt med orden, men det går inte att ta miste på den uppriktiga glädje han känner över hundens besök.

– Hon är så fin, säger Kjell och bjuder sin vän på en pepparkaka.

Det sägs att hunden är människans bäste vän. Och i det här fallet gäller det verkligen.

Under hela våren har Ronja praktiserat som vårdhund på Koltrastens gruppboende. En gång i veckan hälsar hon på hos de gamla. Efter ett knappt halvår i tjänst är hon lika väntad som personalen.

En hund har en ångestdämpande effekt. Forskning har visat att välbefinnandehormonet oxytocin ökar i sällskap med djur.

När Ronja hälsar på Kjell Jonsson lägger hon först nosen på hans knä för att visa sin tillgivenhet. Det händer aldrig att hon skäller eller busar som andra hundar när hon är på Koltrasten. Bakom beteendet ligger hård träning tillsammans med sin matte undersjuksköterskan Marie Westman på Vårdhundskolan.

– Tanken är att vi i framtiden ska kunna skriva ut hundbesök på recept. Det är konstaterat att vårdhundar på äldreboenden både minskar användandet av lugnande medicin och sömnmedel, säger Annelie Lundström.