Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ronie Berggren vill uppmärksamma naturforskaren Pehr Kalm – mannen som få vet vem han är

Intresset för USA gjorde att Ronie Berggren snubblade över namnet Pehr Kalm – en känd naturforskare som föddes i Själevad. Ändå har få Ö-viksbor hört talas om mannen. Därför skrev Ronie artikeln om den bortglömde Ö-vikssonen.

Vem är du?

– Jag är en Ö-viksbo. Jag jobbar som personlig assistent. Jag driver också en blogg om amerikansk politik, det kan man väl säga är min hobby.

Hur kom du in på det intresset?

– Det är gammalt tillbaka. Det började när jag var ung och spelade dataspel och då kom i kontakt med amerikanska soldater som varit med i krigen i Afghanistan och Irak.

Och hur föddes intresset för Pehr Kalm?

– Ja det är ur intresset för USA eftersom han har en amerikansk koppling. Jag läste en bok om en svensk koloni på 1600-talet och där stod det om Pehr Kalm och att han var född i Ångermanland. Var undrade jag ju då och började kolla runt. Det var ju här, i Själevad.

Hur mycket tid har du lagt på att läsa in dig om honom?

– Ganska mycket. Jag fick tag på en pensionerad Pehr Kalm-expert i Finland. Han har skickat mig både svenska och engelska skrivelser om Kalm. Vi har mejlat en del fram och tillbaka. Jag har också köpt Pehr Kalms böcker och snabbläst dem. Jag har också kollat att han finns med i kyrkoböckerna här.

Varför skrev du den här artikeln?

– Jag har bekanta på museet som inte har hört talas om honom och tyckte då att det var intressant att ingen här verkar veta om honom. Det är väl en lokal patriotism som fick mig att vilja uppmärksamma honom och skriva artikeln, säger Ronie Berggren och fortsätter:

– Visst han levde bara sina första levnadsår här, men han är en så uppmärksammad person dels i USA, dels Finland, även i Bohuslän. Jag menar, det finns många här som gjort mycket mindre men uppmärksammats mycket mer.

Hur vill du att Pehr Kalm ska uppmärksammas i Örnsköldsvik?

– Ett minnesmonument vid Själevads kyrka tycker jag borde övervägas. Det skulle vara bra för Ö-viks turismindustri.

Läs Ronies text om Pehr Kalm här