Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Romerna vill inte flytta

Nu bor mellan 80 och 100 tiggare i hamnen.
De vill inte flytta lägret och för de flesta är inte ett härbärge något alternativ.
– Vi har el och värme över vintern i husvagnen, säger romerna Mircea och Daniella.

Husvagnslägret i hamnen har växt över sommaren. Nu finns uppåt 20 husvagnar uppställda vid bilparkeringen intill Kolvägen.

– Det bor cirka fem personer i varje husvagn vilket betyder att de är mellan 80 och 100 romer här nu, säger Pirjo Holmström, miljöpartist och författare som engagerat sig för tiggarna.

Kommunen vill ge några av dem möjlighet att bo i ett härbärge över vintern. Planer finns också på att flytta hela lägret till en annan plats, oklart vilken.

Men de romer som ST träffar i lägret är inte intresserade av att flytta till något härbärge. Blir det härbärget i Fläsian igen så ligger det för långt från stan. För mycket av pengarna de lyckas tigga ihop i centrum skulle gå till bussresorna.

– Men det är bra om möjligheten finns för de som inte har el i sina husvagnar. Det blir kallt på vintern, säger Mircea och Daniella som bor mitt i lägret i en eluppvärmd husvagn.

Några husvagnar bort bor en sju månader gammal bebis med sin mamma, utan el och värme. Pirjo Holmström tror att härbärget skulle kunna vara ett alternativ för den mamman och barnet, men inte för de flesta andra i lägret.

– Hamnar härbärget i Fläsian igen handlar det kanske om åtta platser, och det räcker ju inte för de drygt 80 personerna i lägret.

En flytt av hela lägret till en annan plats är inte heller särkilt lockande, enligt romerna själva. De har gjort sig hemmastadda och byggt upp ett mindre samhälle på parkeringen i hamnen.

– Vi vill helst vara kvar här, säger Mircea och Daniella.