Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Roland Bergh kom till tro vid 45 års ålder – barnen var med vid hans dop

Roland Bergh, Härnösand, har avlidit i en ålder av 89 år.

Han föddes i Sandviken, Gästrikland, som enda barn till skorstensfejarmästare Gunnar Bergh med makan Fanny.

Redan tidigt visade Roland stor fallenhet för sång och genom åren var han med i många manskörer, under tiden i Härnösand Allmänna Sången och W6.

Roland gifte sig 1959 med Torborg född Sandberg. De två höll ihop hela livet och hade många gemensamma intressen, exempelvis att åka på teater eller fotboll tillsammans.

Arbetslivet började på Sandvikens Järnverk, efter fortsatta studier till ingenjör fick Roland arbete på Asea i Västerås. Där föddes sonen Ola, tre år senare kom dottern Åsa till världen. Då hade familjen flyttat till Hofors för arbete på SKF.

Under åren där blev det många fina naturupplevelser tillsammans med familjens taxar - högst personliga hundar som sedan alltid levde kvar i minnet.

Roland och Torborg gillade att resa och vågade även prova nya bostadsorter.

När barnen blivit vuxna flyttade paret till i tur och ordning Sandviken, Ockelbo, Simrishamn och Kivik innan de 2003 landade i Härnösand. Det blev även ett antal vintrar i Spanien dit de bilade varje höst.

Att läsa var ett stort intresse, likaså uppskattade Roland att pyssla i trädgården och deltog även i en del ordensliv och gillen.

När det var allsång bidrog hans stämma fint till ljudbilden - oavsett om det handlade om måltidssånger vid större festligheter eller "bara" hemma tillsammans med familjen.

Makan Torborg dog 2017 och saknaden var stor efter ett långt liv där paret alltid funnit glädje i att göra saker tillsammans.

Det är inte många barn som varit med om sin pappas dop men Roland kom till den kristna tron vid 45 års ålder. Denna visshet gav honom trygghet under hela resten av livet och han avslutade sin jordevandring i full förtröstan.

Närmast sörjande är sonen Ola, Falkenberg och dottern Åsa, Näsåker med familjer.

Dottern Åsa Bergh.