Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Röjningsdag på kulturarvet skvaltkvarnen i Locksta torp

Björna sockens hembygdsförening förvaltar skvaltkvarnen i Locksta torp som har anor från 1800- talet. Kvarnen kräver alltid tillsyn och underhåll. Då årets kvarnfest inställdes på grund av coronaviruset blev det i stället lämpligt med underhållsarbete.

Den 4 juli samlades ett tiotal ärrade unga män i plusåldern för att i omgivningen rensa bort sly och bråte, provköra kvarnen och se över damm och vattenrännor. Det värdefulla kulturarvet konstaterades vara i ypperligt skick.

Kvarnen, som alltså är närmare 200 år gammal, var länge i förfallet skick när initiativ togs för att renovera den. Renoveringen pågick under åren 1978-79 med stöd av bland andra kulturnämnden i Örnsköldsvik, med sponsring av hemmansägaren Åke Larsson. 1980 invigdes kvarnen som nu var i ursprungligt skick. Invigningen förrättades av kulturnämndens dåvarande ordförande Odd Ansnes.

In på 2000-talet var det åter dags för översyn och restaurering. Det skedde under ledning av föreningens ordförande Fredrik Svedberg och med stora ideella insatser av föreningsfolk och med ekonomiska bidrag från Sveriges Hembygdsförbund och tillsyn av länsmuseet med flera.

Under ett antal somrar har hembygdsföreningen anordnat kvarnfester som väckt intresse hos infödda och av sommarfolk.Under festerna har kvarnen varit i bruk och demonstrerats. Korn som malts har resulterat i äkta kornmjöl, som sålts och genererat i angenämt inflöde i föreningens kassa.

Som alltid när bygdens män samlas, finns plats för reflexioner med oro för framtiden på landsbygden. Utflyttningen, skolorna, äldrevården och näringslivet skapar för dagen orosmoln. Finns det något verkligt intresse hos kommunförvaltningen för oss, är alltid en aktuell fråga.

Göte Nordmar,

Näraskribent

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel