Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rohani vill ha fria val i Syrien

Annons

Irans president Hassan Rohani säger att fria val skulle vara det bästa sättet att få slut på den långa konflikten i Syrien. Samtidigt uppmanar al-Qaida-ledaren Ayman al-Zawahiri islamistrebeller att sluta kriga mot varandra.

Torsdagen är något av en mellandag i fredskonferensen om Syrien, inför samtalen mellan regimen och oppositionen i morgon. Från Världsekonomiskt forum i Davos sade Irans president Hassan Rohani att fria val skulle vara det bästa sättet att få slut på kriget.

Den bästa lösningen är att organisera fria och rättvisa val inne i Syrien. Ingen utomstående part eller makt ska bestämma för det syriska folkets räkning eller för Syrien som land, sade han, rapporterar AFP.

Frågan om president Bashar al-Assads framtid är en av många frågor som ska kunna diskuteras under morgondagen, anser Kinas utrikesminister Wang Yi. Men de enklaste frågorna bör komma först, sade han till Reuters.

Jag tror att så länge förhandlingarna kan fortgå utan avbrott så kan och bör alla frågor lösas, i takt med att dialogen djupnar och tilliten växer mellan de två parterna.

al-Qaida-ledaren Ayman al-Zawahiri uppmanar islamistrebeller som strider i Syrien att sluta kriga mot varandra. I ett ljudmeddelande på Youtube säger han att de som strider mot Bashar al-Assads regim måste upphöra med striderna mellan "bröder i jihad och islam".

En ny front i konflikten har öppnat sig under januari, när flera starka rebellgrupper gått samman för att bekämpa Isis, Islamiska staten Irak och Syrien, en mycket hårdför grupp som har kopplingar till al-Qaida. En av de grupper som stridit mot Isis är al-Nusra-fronten, en annan al-Qaida-grupp som har erkänts som den globala rörelsens gren i Syrien.

Syriska människorättsobservatoriet uppger att 1 395 personer har dödats sedan den 3 januari i striderna mellan de olika islamistgrupperna.

Mer läsning

Annons