Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Roger Åkerbloms vision om ett bättre Bollstabruk har på många sätt förverkligats

Roger A Åkerblom, som blev 76 år, har lämnat oss. Han har satt sitt avtryck på sin hemort Bollstabruk.

Roger växte upp i Bollstabruk och sedan flyttade han till Härnösand där han tog sin ingenjörsexamen.

Yrkeskarriären började hos Winemars (Elpress) i Kramfors. Nästa anställning var Atlas Copco i Stockholm. I slutet av 70-talet blev han erbjuden en tjänst hos Sveriges handelskammare i New York. Där träffade han sin blivande fru Myrna.

Han startade ett företag i resebranschen och New York blev deras fasta punkt. Terrordådet 11 september 2001 gjorde att företaget drabbades, då inriktningen varit affärsgrupper från Skandinavien och alla flygningar upphörde.

Roger och Myrna Åkerblom hade varje år efter sitt giftermål besökt föräldrarna i de forna hemtrakterna. När hans pappa gick bort 2003 blev mamma Britta ensam. 2004 beslutade paret att flytta hem till Bollstabruk. Flytten gjorde att Roger åter med glädje kunde titulera sig Bollstabo.

Här fanns sedan några år föreningen ”Älska Bollsta”, med liten aktivitet. Roger som snabbt blivit hemmastadd, ombads att försöka få i gång föreningen. Han föreslog att den måste förändras, både till namn och organisation. Bollstabruk intresseförening bildades 2007 och Roger blev vald till ordförande. Under hans ledning ökade medlemsantalet från 25 till snart 600.

Roger satte genast igång olika projekt för att göra Bollstabruk mer attraktivt. Samtidigt gjorde han föreningen till en respektingivande part när olika projekt diskuterades, med kommunen och med andra myndigheter.

Roger ville göra något åt ”skamfläcken”, som han själv uttryckte det, det förfall som skett med en del fastigheter längs genomfarten i Bollstabruk. Han ville också bygga om riksväg 90 genom centrum, för att göra den trafiksäkrare.

Toppmöten med landshövdingen, landstinget och kommunen, ledde till en uppsnyggning av Bollstabruk och ombyggnad av vägen. När hotet om att lägga ned Ytterlännässkolan kom upp 2011, var Roger den som intensivt och med alla medel, som insändare, frågor på kommunfullmäktige, tjänstemannakontakter samt demonstrationer lyckades behålla skolan.

Roger drabbades av Parkinsons sjukdom bara något år efter hemkomsten till Bollstabruk. Efter sin tid som ordförande för intresseföreningen engagerade han sig i Parkinson förbundet både på läns- och på riksnivå. Tyvärr tog sjukdomen till slut överhand och Roger kunde inte kämpa emot längre.

Rogers vision om ett bättre Bollstabruk har på många sätt förverkligats och han lämnar ett stort tomrum efter sig.

Lars Sjödin

Ordförande Bollstabruk intresseförening