Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rödstahöjden aktuell för vindkraft

Nu har Kabeko Kraft AB lämnat in en bygglovsansökan för sex vindkraftverk på Rödstahöjden strax utanför Sollefteå. Vad som gör ansökan en aning delikat är områdets höga natur- och friluftsvärden.

Av de sex vindkraftverken är fem planerade på kommunal mark och ett på privat mark. De sex verken kommer varje år att producera mellan 40 och 50 gigawattimmar, vilket motsvarar årsförbrukningen för 2000 till 2500 villor.

Rödstahöjden ligger cirka åtta kilometer sydväst om Sollefteå och nio kilometer sydöst om Långsele. Vid det samrådsmöte som hölls i februari poängterade man från kommunalt håll att området runt Rödstahöjden är av stort intresse för friluftsliv och att det finns höga naturvärden i området. Det har faktiskt i olika omgångar förekommit diskussioner om att inrätta ett naturreservat på platsen.

– Det finns inga fast boende som berörs av de här vindkraftverken, vi får istället lägga fokus på natur och friluftsliv, säger Gunilla Rudehill på samhällsbyggnadskontoret.

Innan beslut om bygglov fattas politiskt, förmodligen blir det till våren, ska ärendet handläggas noggrant. Dessutom kommer allmänheten att ges möjlighet att ämna synpunkter.