Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rödgrön majoritet vill satsa på mer pengar tillskolan

200 fler elever.
Det är ett av de skäl som Härnösands kommuns majoritet vill satsa framför allt på skolan.
Detta i den budget som nyss lagts på kommunstyrelsens bord.

– Vi satsar nu kraftigt på skolan. Det är så viktigt och helt nödvändigt. En stark kommun har en stark skola. Nya miljoner räcker till löneökningarna i skolan och uppåt 20 nya tjänster för lärare och assistenter. Vi får kanske 200 nya elever nästa år. Detta är ett vallöfte vi gett. Nu förverkligar vi det, säger Fred Nilsson, kommunstyrelsens ordförande. (S)   

Men samtidigt jobbar kommunen vidare i sitt arbetstidsprojekt där personalens ska erbjudas heltid men kunna välja att jobba mindre om man så vill.

– Kommunens värdegrund och organisationskultur har fått tydligt fokus i budget 2016. Vi satsar på personalfrågorna genom flexibel arbetstidsmodell för rätt till heltid, såväl som framtagande av en personalpolitisk plattform, säger Ingrid Nilsson, majoritetsföreträdare i kommunstyrelsen (V).

Även ungdomar är viktiga för den rödgröna majoriteten.

– Vi satsar särskilt på ungdomsarbetslösheten och integration av nyanlända. Folkhälsoarbete tar nya steg med ökad samverkan mellan rådet för trygghet och hälsa och kommunens förvaltningar, säger Ingrid Nilsson.

I budgeten har den rödgröna majoriteten tagit fram en ny vision för Härnösand kallad "Bygger en hållbar framtid".

– Härnösand befinner sig i en positiv utveckling och vi vill markera vikten av att alla krafter drar åt samma håll för att bygga Härnösand starkt för framtiden. Vi föreslår även nya mål för 2016-2019. Bland annat att vi ska ha ett attraktivt boende, ett växande näringsliv, vara en ledande miljökommun och kunskapsstad där alla kan växa, säger Amanda Lind, kommunalråd (MP)

Hon vill också satsa på tillgänglighet.

– Vi stärker tillgänglighetsarbetet och lägger en grund för utvecklad kollektivtrafik. Vi fortsätter jobba med kulturplanens genomförande genom att ge ökat stöd till kulturföreningar och täcker ökade kostnader för Sambiblioteket, säger Amanda Lind (MP)

Fred Nilsson anser att man lagt en stark budget som tar höjd för volymökningar och kvaliteten i skolan och omsorgen.

– Det är också en utvecklingsinriktad budget där vi satsar på att stärka näringslivet för nya jobb, miljöarbetet och Härnösand som en attraktiv boendekommun, säger Fred Nilsson (S).