Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rödebypappan släppt ur häktet

Mannen som sköt ihjäl en 15-åring i Rödeby i höstas släpps på fri fot i väntan på domen. Det är därmed osannolikt att han döms till fängelse.
Beskedet väckte starka känslor i rättssalen.

 Man får mörda! Det finns ingen rättvisa!
Orden hördes från åhörarplats när lagman Pia Johansson lämnade beskedet och den mordåtalade 50-åringen fördes ut ur rättssalen. Sedan uppstod en flera minuter lång tystnad, då bara snyftningar och hulkningar hördes, eftersom alla andra fick sitta kvar.

Lagmannen i Blekinge tingsrätt har dirigerat hela rättegången hårt för att undvika konfliktfyllda situationer.


Försvarsadvokat Vidar Wahlestedt var nöjd efter frisläppandet. Han tror att hans klient på sin höjd kommer att dömas till villkorlig dom, om domstolen skulle komma fram till att han begått ett uppsåtligt brott. Men frisläppandet skulle också kunna vara en signal om att 50-åringen kommer att frias helt, som försvarsadvokaten yrkat på. Han anser att det visst finns rättvisa:

 Jag tycker att man följt lagen. Det finns vissa grundläggande kriterier för att man ska kunna dömas för brott. Man ska ha ett uppsåt. Man ska veta vad man har gjort, annars är det inget brott, sade Wahlestedt.

Chefsåklagare Tommy Clevenhult uttryckte stor förvåning över tingsrättens beslut. Han har inte tagit ställning till om han ska överklaga det till hovrätten.
Clevenhult vill ha 50-åringen dömd till tio års fängelse för mord och mordförsök. Han har inte låtit sig övertygas av de psykiatriska experter som vittnat om att 50-åringen var påverkad av en allvarlig psykisk störning när han sköt ihjäl 15-åringen och svårt skottskadade en i dag 17-årig pojke.

Tre av fyra avlossade skott gav livshotande skador på pojkarna. Något sådant åstadkommer man inte halvt medvetslös, som åklagaren uttryckte det.
Den dödade 15-åringens mamma berättade gråtande om den chockartade upplevelsen.
 Jag ser likbilen. Så drar de ut båren. Så ligger han där. Han har fortfarande ögonen öppna.

Familjen försöker återgå till något slags vardag.
 Vi måste fungera för de andra barnen. Men det är så svårt. Det känns så tomt, sade mamman.
Advokat Per Swahn, som företräder föräldrarna och dödsboet, beskrev hur 15-åringen enligt vittnesmålen från de andra ungdomarna stod på knä och vädjade för sitt liv innan han blev skjuten. Även Swahn yrkade på tio års fängelse.

Till att börja med läggs 50-åringen på egen begäran in på en psykiatriavdelning på sjukhus.