Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Röda Korset: Närmare 400 döda

Annons

Franska styrkor har gått in i de östra och norra delarna av Centralafrikanska republiken. Målet är att hindra ett folkmord som många fruktar är på väg.

Vi är extremt oroliga, säger Läkare utan gränsers landchef. Bangui är just nu en i stort sett öde stad. Efter striderna i torsdags har de flesta flytt eller gömt sig i sina hem. De senaste dagarna har vi tagit hand om över 200 skadade, säger landchefen Sylvain Groulx på telefon från huvudstaden Bangui till TT.

Närmare 400 människor uppges enligt Röda Korset ha dödats i oroligheterna den senaste veckan. Bland de skadade som Läkare utan gränser vårdar finns många barn och kvinnor, även gravida.

Vi är extremt oroliga över det här våldet, eftersom det framför allt tycks drabba den civila befolkningen.

Det redan hårt prövade landet har präglats av våld och kaos, sedan rebellkoalitionen Séléka i mars störtade president François Bozizé. Men oroligheterna exploderade i torsdags, när rivaliserande rebellgrupper gick till attack mot varandra och mot civila. Bilder visade döda kroppar som låg skjutna, lemlästade eller ihjälslagna längs Banguis gator, vilket fått många att dra paralleller till folkmordet i Rwanda 1994.

Det här har skapat en våldsspiral. När en grupp attackerar den andra, försöker den slå tillbaka hårdare. Det måste stoppas väldigt, väldigt snart.

Franska styrkor gick på lördagen in i landets västra och norra delar, med målsättningen att säkra de större vägarna utanför huvudstaden. Men Sylvain Groulx efterlyser även en kraftfull internationell humanitär insats i landet.

Många människor har gömt sig ute i bushen i flera månader, utan tillgång till mat, vatten eller sjukvård. De dör inte bara på grund av våldet, utan även helt i onödan, på grund av enkla anledningar såsom malaria, infektioner, diarréer - som egentligen är lättbehandlade sjukdomar. Vi är väldigt oroliga att många människor dör ute i bushen utan någons vetskap.

Mer läsning

Annons