Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Röd-grön enighet om sjukförsäkring

Den röd-gröna oppositionen har enats om hur sjukförsäkringen ska se ut om det blir maktskifte efter valet. Det första steget blir att "avskaffa stupstocken i sjukförsäkringen efter 550 dagar".

"De som utförsäkrats av regeringens regeländringar, och som behöver det, ska återförsäkras. Individuella prövningar ska göras successivt och i samarbete med individen och behandlande läkare", skriver socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin och de andra oppositionsledarna på Dagens Nyheters debattsida.

Sjukförsäkringen ska omfatta fler än i dag, taket höjas till tio basbelopp och ersättningen ska vara 80 procent under hela perioden, fastslår de.

Mona Sahlin räknar med att kostnaderna landar runt tre miljarder kronor.

Det är ungefär lika mycket som de ganska meningslösa jobbcoacherna kostar och väl värt för att återskapa förtroendet för sjukförsäkringen och råda bot på det kaos som råder, säger hon.

Men besked om finansiering kommer senare, i partiernas gemensamma vårmotion.

Enligt förslaget ska det också bli möjligt att kombinera sjukskrivning med halvtidsstudier.

Det har inte varit möjligt förut, säger riksdagsledamoten Gunvor G Ericson, miljöpartiets representant i den rödgröna arbetsgruppen "för välfärd och rättvisa", om oppositionens förslag om sjukförsäkringen.

S, V och MP har på senare tid gått till storms mot regeringens rehabiliteringspolitik som de kallat utsorteringskedja. Nu vill de satsa på en ny rehabiliteringsfond för att säkerställa tillgången på rehabiliteringsinsatser. Hur en sådan fond ska utformas och finansieras ska utredas och presenteras efter valet, skriver de.

Enligt statsminister Fredrik Reinfeldt innebär förslaget en återgång till "utsorteringspolitiken". Han kritiserade också den rödgröna oppositionen för att komma med överenskommelser som "är av fuskkaraktär"

Det är skisser som till väsentliga delar skickas till utredningar.

De rödgröna vill ha en bred utredning om sjukförsäkringen. En sådan skulle enligt Reinfeldt innebära att det skulle ta minst tre år innan allt är på plats.

De tre senaste rödgröna förslagen - om sjukförsäkringen, a-kassan respektive värnplikten - har handlat om utredningar, enligt Fredrik Reinfeldt.

Är det en utredningsregering som är alternativet? undrade han.

Men den kritiken avvisar Sahlin.

Den här regeringen hade tjänat på att utreda inom fler områden för att slippa backa göra om. Jag vill hellre göra det seriöst än att som regeringen pröva och se hur det går, säger hon.