Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rock-Ragge invald i hall of fame

Rock-Ragge har postumt valts in i "The international Rock-a-billy hall of fame". Rockfolket, som Ragge spelade med under bandets storhetstid, fick ta emot utmärkelsen på plats i USA i förra veckan. ►Lyssna på spellista med Rock-Ragges låtar.

Ragges fru, Inger Nygren, fick häromdagen ett diplom med posten. Där står det klart och tydligt att Ragnar, som han egentligen hette, valts in i det hedervärda sällskapet.

– Jag vet att han ler i sin himmel. Han skulle ha varit väldigt stolt, säger hon.

I motiveringen står det att Ragge "på ett enastående sätt bidragit till att sprida rock-a-billyn över världen".

– Jag är också stolt, det här är den största utmärkelse Ragge fått. Men han var inte speciellt skrytig av sig och skulle nog inte sagt så mycket, säger Inger.

Ragge avled den 2 april 2011 efter en tids sjukdom. Han blev 72 år gammal.

– Men han är här och tittar på oss nu.

Redan på 50-talet fick han sitt stora genombrott som Rock-Ragge. Han var Sveriges obstridde rock-kung i många år. På 70-talet kom ett andra genombrott, nu i Rockfolket tillsammans med bland andra Burken Björklund och Bertil Bertilsson.

Det är Rockfolket som nu valts i Hall of fame, bandet finns nämligen fortfarande, även om ingen av originalmedlemmarna är kvar. Burken dog faktiskt bara fem dagar efter Ragge och den ende originalmedemmen som finns kvar i livet är sjuklig och uppträder inte längre.

Men musiken är inte glömd och Ragge har nu hamnat i ett imponerande sällskap. Där finns legender som Elvis Presley, Bo Diddley, Buddy Holly, Bill Haley, Carl Perkins, Little Richard, Stray Cats med flera. Listan kan göras hur lång som helst.

Hemma i huset vid Spannsjön har Inger nyligen börjat gå igenom alla gamla tidningsurklipp, fotografier och andra minnessaker. Det finns en hel del efter en så lång karriär.

– Det är faktiskt riktigt roligt. Och för mig är det ett sätt att bearbeta sorgen.

Bland det sparade finns förutom mängder med tidningsartiklar, scenkläder, instrument och bilder även annonser. Ragge var på 50-talet affischnamn för Oscarias skoannonsering.

– Jag har börjat med att försöka sortera allt i tidsordning. Tanken är att sätta upp en hel vägg med Ragges saker, säger hon.

På den väggen lär diplomet från "The international Rock-a-billy hall of fame", få en hedersplacering.

Nedan kan du lyssna på Nöjesredakör Peter Carlsson spelista med några av Rock-Ragges bästa låtar.

Klicka här om du vill öppna Spotifylistan i en extern spelare.