Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Robert Petterssons två karriärer

Annons

Takida samlar sig på "A lesson learned - The best of". Samtidigt som "Vart jag än går" med Stiftelsen fortfarande går hem på Svensktoppen. Det går bra för de båda banden och deras chef Robert Pettersson.

Robert Pettersson, frontfigur i både Takida och Stiftelsen, är kluven till att vara den som alltid står i centrum. Han menar att det är för mycket fokus på honom, inte minst i medierna.

Samtidigt är det han som syns, hörs och trivs mest på scenen. Och i aktiebolaget Takida AB som nyss fick pris, på företagargalan i Ånge kommun. Som årets företagare.

Jag är nog ganska mycket chef och så har det väl alltid varit. Jag insisterar på att det ska vara så och grabbarna gör det också, det är jag helt säker på. Det blir enklare genom att jag tar väldigt många beslut och tar för mig mer än de andra. Ett företag ska ha en chef. Jag gillar det ansvaret, säger Robert Pettersson som står som ordförande i Takida AB.

Trogen publik

Takida har byggt upp en allt trognare publik, en publik som glatt följde med när Robert Pettersson plötsligt började sjunga på svenska i Stiftelsen. Men varken Stiftelsen eller Takida har recensenterna med sig. Det är snarare så att när Robert Pettersson sjunger, då slipas kritikerknivarna.

Utan att linda in det för mycket, tycker jag att det är en ganska bra balans. Skulle vi haft även kritikerkåren med oss, tror jag att man skulle bli ganska uppsluppen och lite rädd. Men de människor som lägger ner så mycket energi på att tycka illa om oss, dem skulle jag vilja sätta mig ner och prata med: "Men vi glädjer ju en del människor, är inte det värt något?", säger Robert Pettersson och fortsätter: Att recensenterna tycker som de gör, det ska vara så. Vi har valt att göra den här musiken och de väljer uppenbarligen att inte tycka om det. Den stämpeln går aldrig att tvätta ur. Det är bättre att acceptera det än att vara bitter och förbannad. Men det är ju bara musik vi håller på med, vi gör inga onda handlingar, konstaterar Robert Pettersson.

Siktar på utlandet

Med singeln "Swallow" och samlingsskivan "A lesson learned - The best of", som kommer ut i dagarna, siktar Takida och dess chef på andra jaktmarker än Sverige, inte minst USA lockar.

Visst finns det såna tankar. Men det blir svårt. Där finns så många som låter som oss. Men vi har goda förhoppningar om att det kan hända något i USA, säger Robert Pettersson.

Stiftelsen håller på att spela in nytt material just nu, men när det kommer en ny skiva, det är oklart. Samma gäller den efterlängtade uppföljaren till Takidas "The Burning heart". Målet är att släppa den under 2013.

Vemod och melankoli

En sak är klar, de båda skivorna kommer innehålla typiska Robert Pettersson-texter.

Jag gillar att skriva om självupplevda grejer med väldigt mycket fiction, för så intressant liv har jag inte haft. En typisk text är väl vemodig, melankolisk text utan så mycket hopp. Det är jättemycket terapi när jag skriver och spelar in, men också på scen. Att få uttrycka sig på det viset är viktigt, säger Robert Pettersson som har accepterat att han mår väldigt dåligt i vissa perioder. Som väldigt många andra också gör. Men om man gömmer sig bakom en fasad, då kan det gå illa!

Mer läsning

Annons