Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Robert Larsson (S): Dags att säga stopp – sluta svartmåla Sverige och bygg något bra i stället

 
Valet 2018
Visa alla artiklar

När världen gemensamt kvävde det nazistiska korståget började en tillväxt i den industrialiserade världen som över tid har tillåtit människor att skapa en god framtid för sig själva och sina familjer.

I Sverige – Per-Albins klassiska folkhemsbygge. Demokratiska samarbeten i världen genom FN och den europeiska gemenskapen växte. Grunden var samarbete för att motverka konflikt och genom demokrati utjämna skillnader. Och vinsten var tillväxt hos det breda kollektivet. Människors ekonomi förbättrades och med det en frihet som ledde till ökad syn på jämlikhet. Rättvisan ökade och med det förståelsen för att gemensamt bygger man betydligt bättre samhällen än var och en för sig.

Med en nästan kirurgisk precision, och i skjorta i stället för bomberjacka, har man under 2000-talet lyckats att indoktrinera fler och fler för varje år genom att ställa utsatta grupper mot varandra.

På 80-talet kom en vändning, som vi egentligen inte ser de negativa effekterna av förrän i dag. Socialliberala värderingar byttes mot nyliberala. Med nyliberalismen började man sälja av det gemensamma och marknadsanpassa för att konkurrensen skulle ge så mycket mer. Tillväxten fortsatte men med den stora skillnaden att den var betydligt högre hos kapitalet än hos kollektivet och klyftorna började successivt öka igen. Och med en dåres logik, och det svaldes med hull och hår av den nya medelklassen, hävdade man marknadens förträfflighet och avregleringstakten trappades upp och i Sverige kulminerade det under de två föregående mandatperioderna.

Läs också: Sju skäl att inte rösta på SD

Samtidigt som missnöjet med samhällsutvecklingen hos den breda befolkningen ökade vädrade nynazister och fascister, som i princip legat i dvala sen andra världskrigets slut, morgonluft. Med en nästan kirurgisk precision, och i skjorta i stället för bomberjacka, har man under 2000-talet lyckats att indoktrinera fler och fler för varje år genom att ställa utsatta grupper mot varandra. Med en socialliberal retorik, men med en kapitalistisk praktik, har man både hjälpt till att öka klyftorna i samhället samtidigt som man ändå ökat i förtroende. Hur är det möjligt? 

Vi måste sluta svartmåla samhället som havererande för att i stället diskutera de områden som finns kvar att utveckla eller återställa. 

Högerextrema partier breder ut sig över Europa igen. Nationalismens historiska konsekvenser förringas och successivt låter vi gränsen för vad som är anständigt glida längre och längre bort. 

Hur möter vi då denna utveckling?

Till att börja med måste vi stå upp för det Sverige som i all väsentlighet är världens bästa. Vi måste sluta svartmåla samhället som havererande för att i stället diskutera de områden som finns kvar att utveckla eller återställa. 

Nyliberalism och nazism/fascism har provats där grupper pekas ut som syndabockar eller snyltare. De riktiga snyltarna finns i skatteparadisen. Nu är det åter dags att säga stopp och gemensamt bygga upp det samhälle som våra förfäder med blod, svett, tårar och hunger kämpade och offrade sina liv för att skapa. Och vi ska göra det på det enda sätt som fungerar – genom reformistisk solidaritet och demokratisk socialism.

Sverige har gjort det förut och man gjorde det ”av var och en efter förmåga och till var och en efter behov”. Valet är ditt! 

Robert Larsson,

Socialdemokraterna Kramfors

 

■■ Följ Allehanda Ordet fritt på Facebook 

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel