Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Röån fortfarande hotad av utbyggnad

SCA och Statkraft planerar för en utbyggnad av vattenkraftverk i det orörda vattendraget Röån.

Bybefolkningen motsätter sig alla former av utbyggnadsplaner för Röån och menar att en kraftverksutbyggnad skulle ta död på byns livsnerv, skada turismen och hota den biologiska mångfalden.

- Naturvärdena i ån är ovärderliga. Dessutom ger sparad energi och sparad natur arbetstillfällen både i industri och i besöksnäring, förklarade Christer Borg från "Rädda Röån-gruppen".

SCA och Statkraft tittar närmare på en eventuell kraftverksutbyggnad i totalt fyra oreglerade vattendrag. Förutom Röån riktar bolagen sina blickar mot Ammerån, Hårken och Byske Älv.

Sedan de båda bolagens planer för Röån blev kända har motståndet växt mot en kraftverksutbyggnad. I januari anordnade den ideellt arbetade -Rädda Röån-gruppen- ett möte mellan SCA, samarbetspartnern Statkraft och allmänheten.

- I dag finns inget förslag hur en utbyggnad av Röån skulle se ut, främst på grund av att SCA och Statkraft satsar och fokuserar mycket på vindkraftsenergi, men även för att vi vill ta del av samhällets synpunkter innan vi påbörjar ett projekt, sa Åke Westberg från SCA under mötet.


PETER CARLSSON
0620-25793