Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Riskkapitalister fick rätt

Annons

Nordic Capital vann över Skatteverket i Kammarrätten i Stockholm. Skatteverket ville att nyckelpersoner i riskkapitalbolaget skulle ta upp inkomster som lön, i stället för kapitalinkomst, och därmed betala högre skatt.

Men rätten anser att utdelningen från företagsförsäljningar inte har betalats ut på grund av personernas arbetsprestationer, varför Skatteverkets beslut ska upphävas.

Enligt rättens ledamöter är det inte bevisat att nyckelpersonerna haft sådant inflytande i de bolag som Nordic Capital ägt att det går att prata om arbetsinkomster. Flera andra faktorer påverkar.

"Kammarrätten anser således att det är utrett att den värdetillväxt som sker i fonderna är hänförlig till en mängd olika omständigheter och inte enbart till key executives och PLA-innehavarnas arbetsinsatser (nyckelpersonerna, redaktionens anmärkning)", heter det i domen.

Skönt att den här frågan äntligen blivit juridiskt prövad, säger Joakim Karlsson, operativ chef på Nordic Capital, och en av de så kallade nyckelpersonerna som i förlängningen riskerade en rejäl upptaxering för egen del. Jag är irriterad på dem som hävdar att det här är lön, det handlar om riskfyllda investeringar, säger han. En totalsågning av Skatteverkets talan, konstaterar Klas Tikkanen, ekonomichef på Nordic Capital Advisory.

Kammarrättens utslag väntas få betydelse för hela riskkapitalbranschen. Totalt uppgår Skatteverkets krav på branschen till cirka fem miljarder kronor.

Skatteverkets samlade krav på Nordic Capital uppgick till cirka 700 miljoner kronor i arbetsgivaravgifter, plus i storleksordningen lika mycket extra i skatt på de 20-talet individer som det handlat om, nyckelpersonerna som mer eller mindre rattat riskkapitalbolagets fonder och dess ägda företag. Men bolaget slår ifrån sig alla påståenden om att det försöker smita undan skatt.

Vi har betalat 1,5 miljarder i skatt det senaste decenniet, säger Klas Tikkanen.

Och att en handfull av frontfigurerna, med grundaren Robert Andreen i spetsen, kvitterat ut mångmiljardbelopp från vinster i portföljbolagen förklarar Tikkanen på följande sätt:

Vi har haft några framgångsrika år.

Bland bolagen Nordic Capital investerat och sedan hämtat hem finfina vinster i de senaste åren finns Munters, Cloetta, Capio och Ahlsell.

Mer läsning

Annons