Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Risker för ras och skred kartläggs

Annons

Mer regn och högre vattennivåer väntas till följd av den globala uppvärmningen. Statens geotekniska institut (SGI) ska nu se över riskerna för ras och skred längst elva utsatta vattendrag i landet.

Klimatförändringarna är ett faktum och samhället måste anpassa sig till de nya förutsättningarna.

Det finns prognoser för ökade vattenflöden, ökad nederbörd och förändringar i olika vattendrag i Sverige, säger Karin Bergdahl på SGI som leder arbetet med att se över hur det påverkar ras- och skredrisken i olika områden i landet.

Arbetet beräknas ta upp mot tio år och först ut är Norsälven i Värmland där en pilotstudie redan är i gång. Bland annat görs en så kallad bottenkartering för att få fram en bild av marknivåerna under vattnet.

Då går man ut med båt och mäter bottenkonturerna med ekolod, berättar Karin Bergdahl.

Vilken jordart bottnen och slänterna består av har också stor betydelse för stabiliteten. Därför planeras även geotekniska undersökningar där man mäter jordlagrens hållfasthet.

Mellan åren 2009 och 2011 gjorde SGI på uppdrag av regeringen en mycket omfattande utredning längs Göta älv. De nu påbörjade undersökningarna är en fortsättning på det arbetet. Genom pilotstudien i Värmland hoppas SGI kunna effektivisera de undersökningsmetoder som utvecklades då.

Vi försöker få fram en lite mer förenklad metodik för att vi ska kunna göra detta på fler ställen i landet, säger Karin Bergdahl.

Dessa vattendrag ingår i projektet: Norsälven, Säveån, Ångermanälven, Mälarens utlopp, Dalälven, Luleälven, Klarälven, Umeälven, Viskan, Kolbäcksån och Arbogaån.

Mer läsning

Annons