Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Risk för förnyad ekonomisk kris

Annons

Turbulensen i Italien, sedan premiärminister Mario Monti meddelat att han ska avgå, riskerar att fördjupa landets ekonomiska kris. Det säger nationalekonomen Stefan de Vylder, som tror att oron kan få långsiktiga effekter.

Han tror på stigande statsobligationsräntor, försvagad euro och fallande aktiekurser när börserna öppnar i morgon.

Det kommer definitivt att skada trovärdigheten för euron.

EU-kommissionens president Jose Manuel Barroso påpekar enligt Reuters behovet av att fortsätta med reformerna, och att kommande val inte får ses som en förevändning till att börja tvivla på behovet av dessa.

Det relativa lugnet på marknaderna betyder inte att vi har kommit ut ur krisen, säger han till affärstidningen Il Sole 24 Ore.

Stefan de Vylder ser Mario Montis tid vid makten som en tillfällig stabilisering och inte ett bot på Italiens problem, med svag konkurrenskraft, stor statsskuld och en "långvarig stagnation på alla områden".

Det var mer en psykologisk effekt, att man såg Monti som en garant för någon slags trovärdig, teknokratisk, pragmatisk politik, men i grunden har inte många av Italiens problem lösts under året, säger han.

Lars Calmfors, professor i internationell ekonomi vid Stockholms universitet, tror inte på allt för stora effekter, även om Montis avgångsbesked i helgen kan skapa en del osäkerhet.

Samtidigt är det inget nytt. Den teknokratiska regeringen måste ersättas av en mer vanlig regering, bestående av politiker. Sedan är väl inte Monti alldeles borträknad. (Tidningen) the Economist spekulerade till exempel om honom som möjlig president. Det är väl inte heller uteslutet att han ställer upp som premiärministerkandidat i det kommande valet, säger han.

I eurozonen tror Calmfors att Grekland och Spanien kommer att vara i fortsatt fokus.

Men självklart ökar osäkerheten också för Italiens del.

För svensk del tycker han att det är svårt att dra några slutsatser.

Det är så klart att vi påverkas om eurokrisen återigen skulle bli mer akut, men det är inget som går att spekulera i på grund av vad som händer nu.

Mer läsning

Annons